Carti Noiembrie

Dincolo de cărțile pe care le-am citit pentru povești, adevărul e că în 2020 am făcut multe alegeri proaste printre cărțile de nonficțiune. Am citit haotic, am împrumut și cumpărat cărți de care mă puteam lipsi la o cercetare aprofundată. În schimb, am fost condusă de graba asta de a-mi atinge obiectivul de 30 de cărți. Un obiectiv pe care vreau să-l transform anul acesta în 40 de lecturi noi. Dar să zicem că am învățat o parte din lecție.

Pe lângă faptul că am citit haotic, am urmărit o serie de clipuri pe Youtube să văd cum fac alții de citesc sute de cărți într-un an. Și cea mai răspândită metodă pe care am întâlnit-o e cea a selecției. Așa cum făceam în facultate, când citeam doar anumite capitole sau pasaje dintr-o carte, pentru a putea să ne scriem licența în mai puțin de un an. Știu că e o metodă bună de a parcurge o carte de nonficțiune dar nu cred că sunt încă la nivelul ăla de claritate despre ce vreau să îmi iau din cărți. O să încep totuși să îmi pun mai des întrebarea de ce să citesc o anumită carte ca să fac lumină în această mare de titluri pe care, dacă aș putea, le-aș începe pe toate odată.

Jay Shetty are și alte sfaturi bune despre cum să citești, aici:

WHEN, de Daniel H. Pink 

Dacă îți dorești cu adevărat să introduci obiceiuri sănătoase în viața ta, atunci aceasta e o carte pentru tine. Te va ajuta să înțelegi cum să-ți canalizezi energia de-a lungul zilei. Când e mai bine să faci activități intelectuale, pe alea fizice, când să dormi și cum să-ți organizezi viața într-un mod optim, în funcție de ritmul circadian. Desigur, mare parte din aceste informații le poți afla cu răbdare din podcasturi – și acesta e unul pe care îl recomand – dar nu cred că vreuna dintre sursele astea o să-ți fie de ajutor dacă nu ești deja în stadiul la care ai început să faci o cât de mică schimbare în direcția dorită.

WHEN nu a fost o surpriză pentru mine. Cunoșteam mare pare din informații, așa că a fost puțin chinuitor să ajung la final, dar pentru cine e interesat de subiectul productivitate s-ar putea s-o găsească utilă.

Eu aș așeza-o în bibliotecă lângă alte cărți precum „Mindset”, „Atomic Habits” și „Why We Sleep”.

RANGE, de David Epstein 

Spre deosebire de WHEN, toate cele 300 de pagini din RANGE conțin informații noi pentru mine. Poate de asta am considerat-o un pic greoaie, dar am rămas cu câteva idei și subiecte pe care să le explorez mai departe, cum ar fi:

a. Ziua de experimente – în sensul că îți alegi o zi în care să experimentezi lucruri dincolo de ceea ce faci zi de zi la job. Și odată cu asta să găsești plăcerea de a lucra fără un scop în sine. Personal, am preluat acest concept în alergat și m-a ajutat să pornesc diminețile de sâmbătă, în care alerg în parc, în frig, cu gândul că e felul meu de a mă distra, de a mă relaxa. Știu că poate suna ciudat, dar atitudinea asta că totul e doar o joacă m-a determinat să ajung la 21 de kilometri într-o sâmbătă.

b. Să nu te mai compari cu ceilalți, ci cu tine de ieri și să vezi dacă ai făcut progrese. Pentru că fiecare are stilul să propriu de evoluție, important e să găsești modul tău de a aborda o problemă, de a te raporta unei situații. 

c. Nu puteam să nu-mi iau o lectură nouă. Și pentru că mi-a plăcut foarte mult partea din „When Less of the Same is More” despre jazz, povestea lui Django Reinhardt și Dave Brubeck, acum îmi doresc să citesc „The History of Making Jazz”. 

După ce am închis cartea, nu am știut imediat cum să iau toate acele informații extraordinare pe care Epstein le-a înșirat atât de bine printre povești de viață incredibile. Așa că m-am întors la acest interviu cu Liz Gilbert, unde spune că fiecare dintre cărțile ei reprezintă o dedicație pentru o persoană dragă. Spre exemplu, „City of Girls” este o dedicație pentru una dintre prietenele ei actrițe, „All the Simple Things” este o dedicație pentru o profesoară pe care a avut-o în școala primară și prima feministă pe care a întâlnit-o, iar „Eat Pray Love” este pentru scriitoarea Darcey Steiken. Și atunci, cu acest gând în minte, am știut să asimilez informația din cartea lui Epstein ca un fel de a lua din lumea asta tot ce e mai bun pentru tine și de a deveni cât se poate de grozav în ceea ce faci.

Dacă vrei să afli mai multe despre conținutul cărții, te va ajuta acest video de la TED Talks cu autorul:

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

One thought on “Carti Noiembrie

  1. Pingback: 2020 – Personal Review | Elena Pelmus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *