Ce sa faci 4 zile in Malaga

Știi faza aia din filmul Harry Potter în care puștiul încearcă să găsească peronul 9¾ ca să ia trenul spre Hogwarts? Îi vede pe alții că trebuie să treacă printr-un zid ca să ajungă la peron, dar tot nu crede că e așa ușor. În cele din urmă, își face curaj, accelerează înspre porțiunea de zid și ajunge în lumea dorită. Dacă vrei să fii Harry Potter pentru o zi, te invit să treci granița Spaniei cu Gibraltar. O să te simți ca și cum ți-a editat cineva filmul. 

Eu una m-am obișnuit deja cu călătoriile între dimensiuni, odată cu prima mea aterizare în Spania despre care am scris puțin aici. Sunt vreo patru ore cu avionul dar diferențele majore față de România fac acest drum să pară o adevărată călătorie în timp și spațiu.

M-am îndrăgostit de Spania în săptămâna pe care am petrecut-o în Barcelona, în 2021. Contrariul, poate, a ceea ce ar vrea să audă un spaniol care consideră Barcelona un fel de stat în stat. 

Pentru turiști sigur că lucrurile astea nu contează așa de mult. Eu am gustat puțin din ritmul lor de viață și asta mi-a zdruncinat din nou concepțiile pe care le aveam despre cum e să trăiești într-un oraș pus la punct. Ce zic eu la punct! Mai degrabă la virgulă. Atenția pentru detalii e absurdă. Așa că de atunci, de câte ori mă gândesc să călătoresc, Spania devine nordul meu. Acum, atât mai mult cu cât am proaspătă în minte a doua călătorie acolo, entuziasmul mi s-a agravat. 

Málaga a fost la drept vorbind și un pretext destul de bun ca să ajung în Gibraltar. Am avut dintotdeauna o fascinație mai degrabă geografică pentru această fâșie de pământ, iar plimbările pe stâncă nu mi-au ruinat deloc imaginea asta. Ba dimpotrivă, a fost augmentată odată ce am pătruns prin tuneluri de apărare săpate în stâncă, dar și cu descoperirea orășelului pe care l-au creat britanicii ca să-și îngrijească soldații în Al Doilea Război Mondial.

Într-o duminică 

Călătoria mea a avut loc în octombrie și erau în jur de 25 de grade ziua. A fost o vreme plăcută pentru plimbare, dar tot mi s-a părut îngrozitor de cald. Dacă totuși înduri puțin căldura, aș zice că cel mai bine ar fi să te plimbi prin rezervație pe jos.

Întâlnirea cu macacii e interesantă, pentru că nu știi că ți-e puțin teamă de ei până când nu vezi un mascul care stă tolănit pe toată lungimea unei trepte, pe scară și tu trebuie cumva să treci pe lângă el. În general, chiar dacă tentează să-ți deschidă ghiozdanul și sunt foarte bine antrenați din câte am văzut, nici nu te bagă în seamă. 

Macacii sunt peste tot pe insulă, dar cei mai muți stau aproape de Skywalk, pentru că acolo se strâng și cei mai mulți turiști, deci au și ce să „vâneze”. 

În cazul în care faci traseul pe jos și ți se face foame, sunt zone special amenajate unde poți să te oprești să mănânci. Spre exemplu, am întâlnit unul chiar înainte de Windsor Bridge

Dincolo de vizitarea rezervației care e o activitate super turistică, nu ai altceva de făcut în Gibraltar. Dar poate fi o considerată o mică atracție șoseaua, respectiv pista unde aterizează avioanele, mai ales dacă ai ocazia să prinzi o aterizare de la nivelul pistei și o decolare din sau de pe stâncă. 

Gibraltar Nature Reserve – găsești detalii despre acces aici

Bitácora – restaurantul din La Línea unde am gustat pentru prima oară cele mai bune măsline din lume. Ulterior, le-am primit ca gustare înainte de masă la orice restaurant în Málaga. Ce fericire pe capul meu!

De la aeroportul din Málaga și până aproape de Gibraltar, am mers cu ăștia, dar sunt multe alte companii care fac același traseu. Autobuzul te ia fix din fața terminalului iar călătoria între localități e foarte plăcută. 

Într-o luni

Ce mi-a plăcut mult în călătoria asta a fost că am avut totul în proximitate. Cazarea din La Línea era aproape de autogară, la fel vama și restaurantul unde am mâncat în două seri. Iar în Málaga am stat chiar în centru de unde puteai parcurge pe jos distanțele către orice punct turistic. Am mers o dată sau de două ori cu autobuzul doar ca să văd plajele puțin mai departe de port.

Am început vizitarea orașului, cumva în necunoștință de cauză, chiar de la începutul istoriei sale. 

Castelul Gibralfaro și Alcazaba au bilet comun și nu e obligatoriu să le vezi pe ambele în aceeași zi. Cu toate că ar fi bine să-ți rezervi mare parte din zi doar pentru acestea două, plus Teatro Romano care are intrarea liberă. Gibralfaro are o grădină superbă unde poți să respiri puțin din priveliștea către mare cu o bere lângă. Iar la finalul acestui tur după ce ai fi mers deja pe urmele fenicienilor și arabilor care au construit poate cea mai frumoasă zonă a orașului, să te răsfeți cu o înghețată made in Málaga. Cea de la Casa Mira poate fi o opțiune, fiind cel mai vechi brand de înghețată din oraș, dar sunt foarte multe de unde poți să alegi.

Unele restaurante se deschid doar seara, adică undeva după ora 19:00 sau redeschid atunci. În prima seară am cinat la El Mesón de Cervantes. Dacă nu ajungi chiar când deschid, asta ca să prinzi vreun loc la o masă fără rezervare, cum s-a întâmplat în cazul meu, atunci îți recomand să rezervi. Servesc jumătăți de porții tocmai ca să încerci mai multe feluri. Mâncarea este foarte bună, vinurile la fel, iar personalul e desprins din filme. Sigur, e de înțeles că e un loc turistic, dar asta nu strică cu nimic atmosfera. Promit că e ce ai nevoie la final de zi.

Într-o marți 

Tu nu trebuie să te trezești cu noaptea-n cap ca mine ca să ajungi la Caminito del Rey. Doar că, la mine-n familie, orice drum care implica mersul cu mașina venea implicit cu trezitul de foarte de dimineață. Am crescut cu această teamă că n-o să ajungem la timp din cauza a „cine știe ce o fi pe drum”. Ce anume n-am aflat nici până acum, dar tradiția continuă în familie.

Spun tot timpul că excursiile cu grupuri mari, de zeci de persoane, sunt o idee rea și îmi mențin părerea, cu toate că am trăit și cazuri fericite: excursia din Irlanda, la Cliffs of Moher, spre exemplu. Majoritatea sunt însă doar un mijloc către scop. Cam așa a fost și la Caminito del Rey, doar că era cea mai la îndemână soluție pe care am avut-o, iar traseul e mult prea frumos ca să-mi amintesc că nu m-am bucurat de sangria mea până la final. 

Excursia am făcut-o cu aceștia. Au și opțiuni de a ajunge mai târziu pe traseu, dar acum depinde și de vreme, să nu ajungi la două după-amiaza când afară sunt peste 30 de grade. Din nou, și pentru astfel de excursii, sunt multe alte companii la care poți să rezervi. 

Într-o miercuri 

Chiar și dacă stai doar două zile în Málaga, sau cu atât mai mult dacă stai doar atât, ar fi o variantă să participi la un tur ghidat. Spre deosebire de excursiile cu grupurile, sunt o mare fană a acestor tururi ghidate de la acea primă experiență plăcută pe care am avut-o în Dublin în 2018. Turul începe din Plaza de la Constitución și se încheie în curtea Muzeului Málaga. 

Ți se prezintă pe scurt istoria orașului, apoi intră în micile observații despre piața de unde începe turul, geografia acesteia și alte curiozități, apoi începe plimbarea propriu-zisă cu mici opriri prin centrul vechi. E și un obicei din ce am văzut pe la alți ghizi să ajungi la Teatro Romano scurtând prin El Pimpi, acum un restaurant faimos, vizitat de multe celebrități locale și nu numai, unde poți să bei un vin ce se produce în zonă și care e foarte dulce. Sigur, ajungi în cadrul turului și lângă Muzeul Picasso, ajungi și în dreptul Alcazaba, adică bifează cam tot ce e important din Centrul Vechi. 

Turul s-a încheiat în curtea Muzeului Málaga pe care l-am vizitat ulterior. Intrarea e liberă pentru cetățenii țărilor din UE. Ce merită să vezi în continuare, dacă ai acoperit deja Castelul Gibralfaro și Alcazaba: 

Catedral de la Encarnación de Málaga

Și Picasso Museum Málaga

Sunt multe alte zone pe unde poți să te plimbi și să te bucuri de oraș. Pe unele, le-am descoperit în serialul „The Snow Girl” de pe Netflix, așa că în mod cert ai ce să faci mai mult de două zile în Málaga. Iar dacă ajungi prin septembrie poți chiar să faci baie în mare. 

În cazul în care și tu plănuiești o vizită în acest oraș, îți las aici lista mea din Google Maps dacă vrei să ai deja câteva obiective în minte. 

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *