Feministele au castigat la Globurile de Aur 2015

Feministele au castigat la Globurile de Aur 2015

Nu am urmarit multe dintre productiile premiate anul acesta la Golden Globes, dat fiind ca am ramas fidela unora dintre serialele pe care le-am inceput anii trecuti, dar se pare ca au fost o serie de surprize in cadrul evenimentului si, precum scriu fetele de Hellogiggles.com, multe dintre ele au vorbit despre puterea feminina in showbiz.

Poate nu e o supriza pentru cativa dintre voi ca citesc revista Elle, mai ales ca deseori fac  referire la articolele publicate aici. De curand, o alta supriza a venit din paginile acestei reviste cand am dat peste un interviu cu Julia Kristeva, critic literar, psihanalist, filozof, sociolog si o feminista convinsa. Julia Kristeva are o teorie despre feminism pe care trebuie sa v-o reproduc, pentru ca insumeaza esenta tuturor discursurilor publicate de Hellogiggles in aritcolul lor.

Kristeva spune in paginile din Elle Romania (luna decembrie, 2014) ca nu exista un nou val, ci ca sunt doar aceleasi femei cu alte pretentii. Asa cum toate feministele dinaintea noastra au reusit sa schimbe putin cate putin statutul femeii in societate, si acum se incearca o reevaluare a acestuia, concomitent cu castigarea influentei feminine multe alte domenii. Ca de exemplu, in politica tot mai multe femei acced in functii rezervate altadata doar barbatilor).

In acest caz vorbim de pozitia femeilor in showbizul american. Va veti intreba: femeile au mai castigat premii la Globul de Aur, nu? Sigur, insa nu de aici vine noutatea. Tot Kristeva vorbeste despre viziunea ei asupra acestui posibil „nou val”, pe care il descrie ca libertatea femeii de a se desprinde din comunitatea din care face, in speta cea a femeilor, si a deveni o voce care lupta pentru femei in alte grupuri. Pe primul loc, spune ea, sta libertatea creativa, iar femeile de la Hollywood stim cu totii ca dispun de foarte mult din acest har.

Asa ca, discursurile din seara Globurilor care au omagiat puterea feminina din productiile americane reprezinta o dovada a libertatii creative, dar si o noua lupta castigata de feminism dupa buzzul creat de Emma Watson ca ambasadoare a egalitatii drepturilor intre barbati si femei.  Amy Adams,  gazdele Tina Fey si Amy Poehler, Maggie Gyllenhaal, Amal Clooney, Jane Fonda, Lily Tomlin si Gina Rodriguez sunt asadar adevaratele castigatoare de la Globurile de Aur 2015 in aceasta lupta de secole a feminismului.

Daca doriti sa cititi articole pe aceeasi tema, va recomand:

Voua ce discurs din seara galei v-a placut?

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *