Femeia Effie Gray dupa doua secole

Femeia Effie Gray dupa doua secole

Emma Thompson poate nu e o figura populara printre tineri, dar castigatoarea a 2 Oscaruri face o munca impresionanta ca scriitoare in lumea filmului. Cunoscuta pentru rolurile din „Sense and Sensibility” si „Howards End” (printre altele), actrita pregateste publicului un nou film despre sensiblitatea feminina – „Effie Gray” cu Dakota Fanning in rol principal.

Filmul, care va aparea in aceasta primavara, mai precis pe 3 aprilie in Statele Unite, reproduce pe marile ecrane povestea lui Effie Gray, o tanara care a trait in Anglia secolului al XIX-lea casatorita cu poate cel mai ciudat dintre barbati despre care s-a auzit vreodata.

Expusa in zeci de spectacole, Effie Gray spune povestea unei tinere de circa 19 ani care se casatoreste cu un barbat mai in varsta decat ea, celebrul critic John Ruskin, care ii inchina un roman pe cand fata avea doar 12 ani, dar care nu doreste sa isi consume casnicia. Motivele comportamentului ciudat al lui Ruskin nu au fost foarte clar dezvaluite si banuiesc ca nici in film Thompson nu va inventa ceva, cu atat mai mult cu cat ecranizarea se va concentra pe figura personajului feminin principal.

Contextul e important de precizat, pentru ca subliniaza foarte bine conditia femeii de atunci si premisa de la care pleaca Thompson in acest film. Epoca victoriana e foarte ciudata si ea din multe puncte de vedere, dar unul in special este mentionat si ilustrat in aceasta productie cinematografica: cuvantul divort aproape ca nu exista, femeia fiind obligata sa suporte o casnicie pentru totdeauna.

Cazul lui Effie insa e aparte prin natura sa: Ruskin, dat fiind ca nu se simte atras de Effie, nu isi consuma casnicia, ceea ce duce la o separare mult asteptata de sotia sa care intre timp devine o femeie in toata firea, dornica sa socializeze si sa nasca multi copii, asa cum insasi istoria atesta. Dupa ce rupe mariajul cu Ruskin, se dovedeste ca Effie era intr-adevar nu doar o femeie prietenoasa, ci shiar o sotie model, daruindu-i pictorului John Everett Millais nu mai putin de 8 prunci.

Stiu, filmul nu spune nimic interesant sau foarte nou, dar eu va incurajez sa nu-l ratati tocmai pentru a face o analogie intre radacinile intolerantei sexuale si tabloul inegalitatii intre sexe de astazi. Nu veti fi surprinsi sa aflati ca nu multe s-au schimbat pe parcursul a 2 secole.

Mi-ar placea sa citesc mai multe despre viata Reginei Victoria, asa ca daca aveti sa imi recomandati un roman/un articole despre ea, va rog sa imi scrieti in comentarii.

Cine s-ar uita la film?

foto.

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *