Jenji Kohan, modelul succesului in productiile tv

Jenji Kohan, modelul succesului in productiile tv

Jenji Kohan e probabil una dintre cele mai fericite femei din lume la ora actuala. Creatoarea serialului “Weeds” a reusit sa uimeasca lumea cu “Orange Is the New Black”, productie ce a strans nu mai putin de 12 nominalizari la Premiile Emmy de anul acesta. Motivul pentru care am ales sa va povestesc despre aceasta scenarista il reprezinta tocmai aceasta fericire debordanta pe care o exprima zilele aceasta, ea fiind modelul de femeie care ne arata ca munca din pasiune ofera in cele din urma o rasplata pe masura.

Provenita dintr-o familie de scenaristi, nu e de mirare ce cariera si-a ales Kohan. Inca din adolescenta a inceput sa scrie zeci de scenarii pentru productii tv ce nu au fost puse in scena – pana acum. Mama sa isi aminteste ca la scoala, cand avea de dat un test, obisnuia sa inventeze raspunsurile la care nu stia sa raspunda, oferindu-le mai mult o tenta de gluma, asa cum a fost aceasta pentru care profesorul i-a oferit o nota mare: “Why should you feel sorry for atheists? They have nothing to say when they’re getting a blow job”.

A avut de dus multe lupte cu sine insusi pana la Weeds. Fratele sau David spunea desprea ea ca nu e suficient de sitcom-y si ca scria povesti ce din punct de vedere moral erau foarte complexe, plus ca la vremea aceea, cand ea avea vreo 20 de ani, nu existau inca foarte multi cei care ar fi fost interesati de astfel de scenarii. “Her sensibility was not sitcom-y, and she kept coming up against people who didn’t quite get it – or get her”.

Luptele au continuat si cand au inceput filmarile pentru Weeds. Ca o ironie, conflictul a aparut intre Jenji si starul serialului, actrita Mary-Louise Parker, ce credea ca rolul sau indraznet ii va ruina cariera. In prezent, sunt sigura ca multi dintre voi considerati serialul un succes pentru actrita si probabil una dintre principalele referinte din cariera sa, chiar inainte de RED cu Bruce Willis.

Desi nu a primit o recunoastere fenomenala, exceptand vizualizarile si recenziile positive, Jenji inca are resentimente fata de Weeds, intrucat crede ca a facut foarte multe dintre lucrurile pe care altii le fac azi in productiile tv si, cu toate acestea, niciun premiu nu i s-a accordat – pana acum.

“Orange Is the New Black” reuseste sa ii ofere creativei ceea ce nu a avut cu Weeds – apreciere. O prietena ii ofera cartea lui Piper Kerman, iar Jenji isi da seama de potentialul productiei, grabindu-se sa incheie un contract cu Lionsgate. Povestea aceasta avea ceea ce productiile precedente nu aveau: diversitate rasiala (oameni de culoare, latino-americani, albi), lesbiene si un transsexual. Netflix i-a oferit lui Jenji ceea ce nu avusese pana acum: posibilitatea de a face parte din noul val al productiilor tv.

Despre “Orange Is the New Black” puteti citi mai multe intr-un post dedicat, aici.

Paradoxal, Jenji nu se simte foarte confortabil cu celebritatea, pentru ca nu se gandeste la succesul unui scenariu atunci cand se aseaza in fata tastaturii. Alte frustrari de-ale sale includ inegalitatea economica intre barbati si femei in aceasta industrie. Desi nu a avut o pauza in 11 ani de zile se simte nedreptatita pentru cat de putin e platita fata de unul dintre prietenii sai Matthew Weiner, “Mad Man”. Avand inca 2 proiecte in plan pentru anul ce vine, intrebarea se pune cand mai are timp pentru cei 3 copii ai sai. Nu gaseste un raspuns, pentru ca oarecum totul vine natural, din pasiune.

Jenji Kahan este, dupa mine, un model pentru multi tineri din zilele noastre, iar lectia pe care ar trebui sa o invatam de la ea este aceea ca munca intotdeauna da roade. Pasiunea intai de toate este cea mai importanta cale spre succes, un fel de marca impregnata pe creier ce nu trebuie uitata. Tot ea transmite un lucru foarte important: intotdeauna sa te simti bine in pielea ta, pentru ca de acolo porneste increderea de sine, motivatia care duce la a face ceva in viata.

Sursa info

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

3 thoughts on “Jenji Kohan, modelul succesului in productiile tv

  1. Pingback: Emma Watson, noua ambasadoare a feminismului | Elena Pelmus Blog

  2. Pingback: Castigatoarele Globurilor de Aur 2015 | Happy Blog

  3. Pingback: Patricia Arquette, Wonder Woman a noastra | Happy Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *