Emma Watson, noua ambasadoare a feminismului

Emma Watson, noua ambasadoare a feminismului

Articolele pe care le-am scris pana acum despre femeile zilelor noastre mi-au aratat ca (super) ele sunt nu doar niste fiinte gingase, prea fragile pentru a iesi din statutul lor de “bibelou” sau niste victime ale dezamagirilor si abuzurilor. Din contra, am scris despre femei care au reusit in viata construind proiecte ce acum sunt urmarite de mica si de marea comunitate de tineri din lume. Iar pentru a construi un imperiu izvorat din idei si forte proprii, mai ales cand in jurul tau exista atat de multa prejudecata in ceea ce priveste puterea de a reusi a femeilor, e nevoie sa ai mai mult decat tarie de caracter, acesta trasatura – sablon pentru care sunt “certificati” barbatii in societate.

Daca in trecut miscarile feministe erau facute de femei, astazi, din ce in ce mai multi barbati se alatura acestui trend global de promovare a egalitatii intre sexe. Mesajele campaniei He for She reprezinta de fapt doar niste semnale de alarma, campania fiind implementata mai mult la nivel  simbolic si in contextul conferintelor ONU pe diverse teme de interes global. O miscare buna din partea organizatorilor a fost alegerea actritei Emma Watson ca ambasadoare a campaniei. Vizibil emotionata, Emma si-a tinut discursul despre feminism cu demnitate si, in ciuda rautaciosilor care i-au criticat prestatia, fashionista si actrita de 24 de ani a reusit sa le ofere oamenilor un exemplu de luptatoare, prin chiar aparitia ei timida.

Watson nu e singura care se alatura acestei miscari internaute. O figura deloc surprinzatoare este cea a Presedintelui Obama, mai ales ca datorita femeilor a reusit sa castige alegerile in SUA. Alte nume de actori se alatura campaniei He for She, sprijinind astfel demersul lui Watson pe care o vad implicata pentru prima data intr-o miscare atat de importanta. Ceea ce mi-a placut cel mai mult in discursul sau a fost cuvantul feminism si ideea conform careia nu ar trebui sa ne mai fie rusine in a-l rosti. Romania e poate exemplul cel mai bun pentru a demonstra faptul ca noua, femeilor de aici, ne este rusine sa pronuntam acest cuvant.

Ori aceasta gandire e total gresita. Imi place sa cred ca un barbat intr-adevar destept se simte atras de o femeie care nu ii seamana, ci din contra, este atras de o femeie care isi sustine punctele de vedere si are acea gratie proprie feminina ce emana tocmai din siguranta de sine. Feminismul nu este un cuvant pe care sa il evitam, pentru ca astfel ar insemna sa aruncam cu piciorul intreaga istorie a acestei ideologii. Sa nu uitam ca alte femei inaintea noastra s-au luptat pentru ca noi, femeile moderne, sa cunoastem gloria emanciparii. Sigur, nu pot spune ca acum ne e mai bine sau ca unele femei au cunoscut emanciparea pe deplin, dar an de an au loc astfel de evenimente, de reamintire si de intelegere a unei ideologii ce continua sa ne formeze.

Raman multe aspecte la care inca trebuie sa se lucreze pentru ca aceasta egalitate intre sexe sa fie pe deplin incheiata. Un capitol important este cel economic. Femeile au fost inca de la inceput discriminate in fata barbatilor, cu toata ca munca lor poate a fost mai buna. In lumea industrializata de azi inca suferim de boala salarizarii inegale pentru aceeasi munca. Jenji Kohan o explica mai bine aici. Ca sa intelegem inegalitatea in adevaratul sens al cuvantului e suficient sa ne indreptam atentia asupra abuzurilor sexuale ce au loc in India sau pur si simplu in Romania, pe o strada oarecare, unde baietasii de cartier au fost invatati ca femeia se iubeste cu bataie si injuraturi.

Ador ideea din spatele campaniei He for She, precum ador faptul ca o tanara de varsta mea a indraznit sa vorbeasca lumii despre cum e sa fii femeie intr-un univers care parca nu obisnuieste sa invete din trecut. De la Emma Watson avem astfel inca ceva de invatat, pe langa eleganta publica si prezervarea naturaletei in fata camerelor. De acum stim ca nu trebuie sa uram un cuvant care spune atat de multe despre noi: feminism.

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

2 thoughts on “Emma Watson, noua ambasadoare a feminismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *