Building a Second Brain

Ce mi-am dorit de la cartea asta a fost să-mi arate cum să mă țin de proiectele personale. Sigur, termenul de „proiecte” e puțin exagerat în cazul meu, dat fiind că de cele mai multe ori se traduce prin scrierea unui „amărât” de articol de blog, de maximum 1500 de cuvinte. Și cu toate astea, vreau să dobândesc un ritm de lucru pe care să nu-l consider o povară de câte ori deschid Apple Notes ca să adaug o frază. 

Și am văzut o mică salvare în cartea lui Tiago Forte, pentru că mi-a oferit o perspectivă despre cum aș putea să duc la îndeplinire acest obicei cu regularitate, așa cum se întâmplă deja cu sportul și cititul. Și sunt două metode, ambele utile, incluse în partea de „Capture” din CODE. 

a. Salvez conținut cu care relaționez. Fie că e o campanie publicitară, fie un alt subiect care mi se pare interesant. 

b. Salvez conținut cu un proiect în minte, respectiv mi-am ales deja un subiect despre care o să scriu un articol și o să-l includ acolo. 

Am primit o întrebare foarte bună în timpul book clubului ținut de Cristina în luna iulie, și anume de unde ne luăm informațiile. Țin minte că aveam bookmarks pe toate conturile sociale, în pocket, în Apple Notes, în screenshots pe telefon, chiar și pe email. Cu timpul le-am eliminat, pentru că simțeam că mă pierd în marea asta de informații și acum, chiar imediat de la terminarea cărții lui Tiago, mi-am propus ca tot ce salvez vreodată să meargă în Pocket. Acolo să fie groapa mea unde adun toate articolele sau postările pe care le găsesc interesante sau mi-ar fi de folos la un moment dat. Și tot ce scriu, rezumate, drafturi de idei să rămână în Apple Notes ca sursă principală de lucru, de mâzgălituri. Așa că o să jonglez cu astea două o perioadă până trag noi concluzii. 

În perioada următoare, adică pe durata acestui trimestru, mi-am propus să fac trei lucruri: 

  1. Să încerc să captez tot ce îmi trece prin cap. De la liste pe care am început să le îmbunătățesc. E banal, știu, dar ca exemplu: știu că trebuie să cumpăr cafea, scot telefonul și notez asta pe lista de cumpărături. Apoi am auzit o replică interesantă, scot telefonul și notez. Am o idee despre un articol, scot telefonul și notez chiar dacă ulterior n-o să mi se mai pară interesant. Ideal în acest caz ar fi să am și o detaliere a situației în care mă aflam ca să-mi aduc aminte ce m-a inspirat, dar măcar să fac un prim pas în a capta cât de mult pot. 
  2. Să recapitulez ce mi-am propus să fac cu acele notițe și care dintre ele o să mă ajute să trec mai repede la acțiune. Deci stabilirea articolului sau postării în focus și lucrez la ea până când am pus ultimul punct fără scuze de tipul perfecționism 101 sau altele din categoria „oboseli”. 
  3. Să mă forțez să scriu în fiecare zi măcar cinci minute. Un soi de „don’t break the chain” al lui Seinfeld. Și da, am mai zis asta de un milion de ori!

Ce altceva mi-am luat din carte

Cred că aș fi putut foarte bine să subliniez toată cartea, dar mi-am luat 3 idei esențiale din Building a Second Brain care cred c-o să mă ajute când o să revin asupra acestui articol: 

a. Despre writer’s block: 

American journalist, author, and filmmaker Sebastian Junger once wrote on the subject of “writer’s block”: “It’s not that I’m blocked. It’s that I don’t have enough research to write with power and knowledge about that topic. 

b. Cum salvez informație: 

„How can I make this as useful as possible for my future self?”. 

c. Când salvez un conținut: 

 “What is the smallest, easiest step I can take that moves me in the right direction?”

E cartea asta pentru toată lumea?

Depinde. Adică trebuie să te întrebi în ce măsură crezi c-o să te ajute să progresezi la muncă sau în pasiunile tale. „Building a Second Brain” e o una dintre puținele cărți de productivitate pe care am citit-o în ultimii ani și pe care o consider foarte bună, imediat după Atomic Habits, dar nicio carte nu e suficient de bună dacă nu lucrezi cu tine să miști lucrurile. 

Dacă vrei să analizezi puțin despre ce e cartea, Ali Abdaal e un alt guru al productivității și-ți explică foarte bine ce-ți poți lua din ea și cum s-o integrezi în viața de zi cu zi. Iar dacă acest video nu e suficient, îți recomand și episodul din podcastul lui cu Tiago Forte. 

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!