Mancarea sanatoasa – „defectul” omul informat

Mancarea sanatoasa – „defectul” omul informat

Cand am revenit din concediu, mi-a atras atentia un video cu Jamie Oliver care vorbea despre cat zahar consuma un elev de scoala primara intr-un an, doar din lapte. Vizionand tot materialul (il puteti urmari si voi mai jos), datele si imaginile date de el m-au socat de-a dreptul. Adevarul cel mai crunt este acela ca exista numerosi copii care sufera de obezitate, iar problemele acestora se intind pe mai multe trepte in viata lor: de la sanatatea deja in dezechilibru, pana la relatiile cu ceilalti care le zdruncina moralul in fiecare zi.

E greu sa imi imaginez o persoana, femeie sau barbat, care nu a incercat nici macar o data in viata sa gateasca ceva, macar in joaca. Apoi, pe masura ce video-ul rula, m-am gandit ca poate eu ma numar printre cei norocosi de pe lumea asta care a apucat o perioada buna din viata fara sa stie ce e aia fast-food. Ai mei gatesc acasa. Bunica gateste si ea in special m-a invatat multe lucruri despre cum se cultiva si se prepara legumele inca de la o varsta frageda. Mesele regulate constituie un „defect” de familie. Adoram mesele cu ai mei de duminica, in perioada facultatii, mesele intinse cu ocazia sarbatorilor mari ca Pastele, Craciunul si masa luata pe deal sau pe camp, unde oamenii mergeau sa munceasca pamantul exact ca in Moromete.

Am fost o gurmanda de mica, iar mama e mereu prima persoana care sa imi aminteasca acest lucru. De la episoadele in care ajuneam acasa de la scoala si voiam sa mananc doar ceva gatit de ea, pana la pofta pe care le-o faceam celorlalti devorand un simplu mar. Si inca am aceasta putere asupra oamenilor. O mostenire de la tata care si el iubeste mancarea, dar care cunoaste cel mai bine gustul adevarat al unui castravete sau al unei rosii din gradina, pentru ca le-a cultivat chiar el sau cum arata carnea unui animal hranit in mod natural, pentru ca l-a crescut chiar el.

Poate ca vorbim doar de noroc aici, dar faptul ca niste copii nu pot distinge legumele in 2015 e de-a dreptul de neimaginat. Si totusi exista astfel de cazuri in America si probabil in multe alte zone din lume, Romania inclusiv. Cum de am ajuns aici? Habar nu am, pentru ca se presupune ca Internetul ar fi trebuit sa ne transforme in niste indivizi informati. Si cu toate astea, radem de cei care spun ca nu au gasit nimic pe Internet care sa ii ajute sa gateasca mai bine si in fapt sa traiasca mai bine.

Gatitul e un proces care se invata, ca orice alta etapa normala din dezvoltarea noastra, iar curiozitatea, ca in orice alt domeniu, conteaza enorm in modelarea stilului de viata. Asadar, important e sa ai un gram de curiozitate pentru a te apuca de treaba: de la cercetarea pe Internet/ de la bunici/mame/tati, pana la gatitul propriu-zis.

Stiu ca acum sunt tot felul de nutritionisti si experti care apar la televizor si dau peste cap multe dintre conceptele pe care le-am luat de bune in cresterea noastra. Daca ne uitam in trecut, la ceea ce se afla pe mesele noastre de atunci, parintii nostri cu siguranta nu sunt de blamat. Acum insa e de datoria noastra, ca oameni mari ce am ajuns, sa ne informam si sa deprindem obiceiul culinar. Asa ca indiferent de ce spun unii sau altii, important e sa invatam sa gatim si sa mancam ce vedem noi ca punem in farfurie.

Cat despre zahar, personal duc o batalie cu acest produs. Vreau sa ma dezvat din a-l consuma si intre timp sa va arat si voua cat de nociv e printr-un articol sau doua.
In concluzie, trebuie sa vedeti acest material si mai ales sa continuam discutia despre fast-food si zahar in comentarii. 🙂

foto: http://albumarium.com/

2 thoughts on “Mancarea sanatoasa – „defectul” omul informat

  1. E cu cântec și cu mâncarea sănătoasă: unul zice una, altul zice alta, și ambele se referă la aceleași produse, care ba-s sănătoase, ba rele pentru sănătate… Pe cine să mai crezi, că nu vine niciunul cu dovada științifică a afirmațiilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *