Cel putin o data pe saptamana va vorbesc despre femeile care ma inspira. O parte dintre ele vin din zona mediatica, pentru ca vietile lor, chiar daca departe de noi, ne sunt la indemana prin ziare, reviste, online, etc. Foarte multe dintre cele mentionate pe acest blog sunt actrite si vin tot de departe, din America. Acum, cu ce ne ajuta pe noi, femeile din Romania, aceste chipuri frumoase?
Va marturisesc faptul ca pe Robin Wright o stiu doar din House of Cards. Nu sunt o pasionata de filme pe cat as vrea, iar la seriale am inceput sa ma uit de putini ani. Cu toate acestea, oricat de vechi sau noi am fi in meseria asta a vizionarii, suntem atrasi de figurile celebritatilor care pana la urma ne spun ele ceva. Ca o fac prin personajele lor, ca o fac datorita personalitatii lor sau a muncii lor in afara platourilor de filmare.
Urmarind-o pe Robin Wright, care pentru multi dintre noi e mai mult Claire Underwood, iti dai seama cat de usor este sa o transformi intr-un idol. E un asa-zis fashion icon si nu doar pentru stilul vestimentar ales, ci prin postura, atitudine si gratia sa, care ce-i drept nu e foarte feminina. Privirea sa transmite o tandrete particulara, pentru ca dincolo de masca unei femei frumoase se ascunde cineva puternic.
Chipul ei de pe coperta Vanity Fair ii tradeaza varsta, cei 48 de ani si munca depusa pentru cresterea a doi copii aflati acum la varsta maturitatii. Eu cred ca locul ei pe aceasta coperta se justifica daca luam in calcul faptul ca a jucat primul sau rol fara sa fi facut niciun excercitiu actoricesc inainte. Apoi totul a venit firesc si cu alegeri cel putin ciudate pentru un om de calibrul ei. A preferat sa nu joace in blockbustere ca Jurassic Park pentru a-si dovedi ca merita sa fie in lumea asta, a fetelor. Si pentru asta cum sa nu o respecti?
Figura de care ne-am indragostit cu totii poarte numele de Claire Underwood, cea pe care unii o compara cu Hillary Clinton. Cred ca de aici e usor sa banuim ce se intampla in continuarea serialului, nu-i asa? Sigur, House of Cards nu ar fi la fel de interesant daca batalia sexelor s-ar opri in urmatorul sezon, dar e de apreciat intiativa de a (re)pune in prim plan dramatismul si straduinta personajului feminin principal in partea a treia.
Mai putin interesant sau sa zicem mai putin socant decat precedentul, sezonul al treilea e de apreciat pentru ca scoate in fata latura feminina a politicii, una pe care nu o vedem destul de des in media. Cum trebuie sa fie o femeie in politica nu ne-a demonstrat personajul lui Elizabeth Marvel (Heather Dunbar), ci insasi Claire Underwood la final de sezon.
Partea buna in a gasi o sursa de inspiratie in produse ca acestea este faptul ca uneori ne aminteste cat de umani ar trebui sa fim. Si e necesar uneori indiferent de lumea in care traim. Robin Wright e un exemplu de femeie ca oricare alta. Spre exemplu, refuza roluri pe care nu credea ca le poate personifica la adevarata valoare. Slabiciunea din noi e ca o frica pe care ajungi sa o prinzi ca apoi sa iti foloseasca la ceva maret. Cam aceasta ar fi lectia pe care ne-o preda azi femeia cu nume de erou, Robin Wright.
foto.