Laverne Cox, diva transsexuala

In timp ce in lume apar tot mai multi transsexuali, motivele pentru oamenii aleg sa se “tranforme” in altcineva raman inca neclare, cel putin pentru mine. Adica e de admirat evolutia, procesul, suferinta prin trec acesti oameni, dar mi-e greu sa inteleg ca repulsia de propria-ti identitate este atat de puternica, incat alegi sa devii altcineva. Culmea e ca odata ce te plasezi la granita dintre cele doua sexe, ajungi sa militezi pentru ca oamenii numiti “normali” sa iti recunoasca noua identitate. Oare e drept?

Da, ar spune Laverne Cox, pentru ca oamenii care aleg sa devina altcineva sunt omorati pe strada in ziua de azi de catre „normali”, iar asta e o problema globala pentru care merita sa lupti. Daca ne intoarcem putin in copilaria acestui faimos transsexual, vedem ca povestea lui Laverne e una tipica persoanelor celui de-al treilea gen. Un baiat obisnuit din Alabama, care voia cu ardoare sa devina dansator este batjocorit in fiecare zi cand iese din casa. Nemaifacand fata asalturilor, tanarul are o tentativa de sinucidere la varsta de 11 ani. Azi, Laverne este foarte impacata cu trecutul sau, dovada ca a devenit o sustinatoare infocata a drepturilor comunitatii de transsexuali.

Din pacate, nu multe s-au schimbat in ultimii ani la nivelul prejudecatilor fata de aceasta comunitate. In SUA, spre exemplu, sunt companii care nu angajeaza transsexuali. Rata de sinucidere fiind mai mare decat la restul populatiei, ca sa nu mai spun ca 78% dintre copiii transsexuali sunt hartuiti (sursa).

Popularitatea lui Laverne a crescut odata cu alegerea sa in castingul serialului “Orange is the new black”, unde o joaca pe Sophia Burset. In inchisoare ea este “frizerita” acuzata de frauda. Intr-un interviu pentru THR, actrita a spus ca abia astepta rolul acesta ca parte din procesul sau de a arata lumii cine este sau mai bine zis cine sunt transsexualii. Tot ea a mai declarat ca odata cu nominalizarea la premiile Emmy pentru acest rol, spera ca oamenii sa asocieze un transsexual cu o persoana de success, implinita si suficient de puternica pentru a-si implini visurile.

Dincolo de talentele pe care le-a afisat la o varsta frageda: dansul, vocea, actoria, Laverne Cox scrie la momentul actual istoria libertatii persoanelor transsexuale. In 2014 devine primul transsexual care primeste o nominalizare la Premiile Emmy pentru un rol intr-un serial. Tot in acest an, devine primul transsexual care apare pe coperta revistei “Time”.

Expunerea mediatica de care se bucura la ora actuala este foarte mare. Apare in ziare, la tv in emisiuni, apare in videoclipuri si toate acestea pentru a deveni un model al comunitatii sale. Episodul din “Orange is the New Black”, care spune povestea Sophiei Burset, evidentiaza tocmai procesul tranformarii in femeie cu suferintele implicate de acestea. Pentru realizarea acestei scene, producatorii au apelat la ajutorul fratelui sau geaman. Impreuna au construit un prim moment istoric dintr-un sir de alte intamplari memorabile cu ajutorul carora Laverne reuseste astazi sa isi sustina povestea in mod raspicat,  in fata lumii. Ca e in Huffington Post, Out Magazine, Business Insider sau The Guardian.

De asemenea, Laverne Cox a devenit la ora actuala unul dintre cele mai cunoscuti influenceri transsexuali din lume, iar asta o transforma intr-o adevarata Diva a zilelor noastre.

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

One thought on “Laverne Cox, diva transsexuala

  1. Pingback: “Orange Is the New Black”, un serial inspirat din fapte reale | Elena Pelmus-PR si timp liber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *