Interviuri de cariera: Andra Sima

Eu si Andra Sima am fost colege de facultate. In aceasta perioada nu am devenit cele mai bune prietene, ba din contra, abia daca ne salutam. Acum insa am reusit sa o cunosc datorita rubricii “Interviuri de cariera” si chiar sa regret mult faptul ca nu am reusit sa ne apropiem in facultate. Si ea, ca alte foste colege, si-a inceput propriul business, un proiect la care a lucrat conform personalitatii sale. Va invit sa vedeti cum a dezvoltat o afacere dintr-o pasiune pentru fotografie in urmatoarele randuri.

Elena: Noi doua nu am fost apropiate in facultate, insa am reusit sa tinem legatura prin intermediul Facebookului si iata ce stiu eu despre tine: ai plecat in State dupa ce ne-am dat licenta, ai revenit in Romania la un moment dat, iar acum conduci un start-up. Cum a avut loc trecerea de la o viata plina de aventuri, la a-ti petrece timpul administrand o afacere?

Andra: Timpul petrecut in State a fost plin de aventuri, mi-am petrecut 2 veri acolo prin programul Work&Travel si inainte de a ma indrepta spre a 3-a vara am zis ca trebuie sa incerc sa imi gasesc un job stabil in Bucuresti si asta am facut. Daca nu as fi gasit, probabil as mai fi avut o vara de aventura. Timp de 2 ani am fost in categoria celor care mergeau la job si seara se relaxau cu prietenii dar am simtit nevoia sa fac ceva creativ, pentru sufletul meu si care sa-mi ofere acel ceva pe care nu ti-l poate oferi un job cat de cat tehnic(momentan lucrez pentru o companie de telecomunicatii, pe vanzari). Totul a curs de la sine si sincer mi s-a parut un pas firesc. M-am bazat si pe modelul meu de acasa – intotdeauna ai mei au mai facut ceva pe langa job si sincer mi se parea putin ciudat ca uneori am atat de mult timp liber.

Elena: Cum crezi ca au contribuit toti anii de scoala la formarea ta de acum?

Andra: Consider ca scoala a contribuit in mod eficient la ceea ce sunt astazi si nu doar liceul sau studiile superioare, ci si toate activitatile mele extrascolare. La baza, sunt un om de comunicare, am terminat Facultatea de Litere si inclin sa cred ca pot transmite corect un mesaj, oricare ar fi el. Inca suntem la inceput, ne-am lansat de doar 4 luni si din fericire am avut mult de munca din prima, dar imediat ce se termina sezonul cu nuntile, voi avea timp sa pun pe hartie o strategie adevarata de comunicare pentru sezonul urmator. Abia astept.

Elena: Tot din cercetarile mele de pe Facebook si site (firstthing.ro), am vazut ca partenerul tau in afacere este propriul prieten, Mihnea. Cum e sa lucrezi cu iubitul si cum va impartiti taskurile?

Andra: Asa este. Avem destul de bine impartite taskurile – in principal, eu ma ocup de partea de comunicare (tot ce tine de facebook, site, articole) si tot eu mentin contactul cu cei care ne sunt clienti. Pentru ca el este fotograf la baza, el se ocupa de partea de fotografie si editare. Impreuna gandim si creem conceptele finale ale invitatiilor si cat de curand sper sa ma pot ocupa singura de partea de editare. Pana sa incepem serios business-ul cu First Thing eu nu cunosteam magia Photoshop-ului dar am urmat niste cursuri de „initiere” si momentan fur meserie de la Mihnea. De mica mi-a placut sa ma joc cu fotografiile si acum am ajuns sa transform pasiunea aceasta in ceva util. In plus, noi chiar ne doream sa ne facem un business al nostru si speram sa ne dezvoltam cat mai mult in urmatorii ani.

Elena: Cine au fost primii clienti? Povesteste-mi despre aceasta experienta!

Andra: Primii Clienti… n-as putea spune ca au fost chiar clienti. Totul a inceput foarte frumos si din intamplare – am avut 3 perechi de prieteni care anul acesta s-au casatorit si tuturor le-am facut invitatii de nunta. Ne-au rugat sa facem asta in calitate de „prieteni creativi care stiu sa faca fotografii frumoase si au idei bune”. Primii au venit ei cu ideea si noi doar am ajutat la implementare si am venit cu sugestii pe ici pe colo, iar celorlalte 2 perechi le-am construit de la 0, evident in urma discutiilor cu ei. A fost foarte simplu pentru ca s-au lasat destul de mult pe mana noastra, fara prea multe modificari; s-a vazut ca au avut incredere in noi. Ei toti au fost deosebit de incantati si invitatiile foarte apreciate de catre viitorii invitati. Asa am realizat noi ca ne pricepem la treaba asta, mie mi-a placut maxim sa ma implic in aceste proiecte si am zis sa mai zicem si altora de noi. Asa a aparut First Thing.

Elena: De unde a venit ideea de “First Thing – Save the Date” si de ce este asa importanta pentru miri?

Andra: Cred ca am raspuns partial si mai devreme la cum a venit ideea de First Thing. Denumirea in sine vine din faptul ca noi am considerat ca alegerea zilei in care vei face nunta este practic primul lucru pe care il faci cand te pregatesti de nunta.

Modul in care este vazuta invitatia de nunta difera de la persoana la persoana. Am intalnit persoane care nu dadeau deloc importanta acestui lucru dar si persoane care isi doreau sa faca ceva diferit, ceva care sa ramana intiparit in memoria viitorilor invitati, care sa fie pastrat ca o marturie inca de dinainte de nunta. Am tot auzit „Nu vreau sa am o invitatie cum are toata lumea, impersonala si seaca in care sa fie specificate doar informatiile si atat”. Noi doi vedem invitatia ca un prim contact al mirilor cu viitorii invitati. Da, toata lumea merge la nunti si la urma urmei toate sunt la fel nu? Flori frumoase, muzica buna sau mai putin buna, aceleasi feluri de mancare si pozele de dupa. In orasele mai mici nuntile tind sa fie chiar la fel, daca te bazezi doar pe furnizorii locali. Dar nunta este totusi un eveniment personal pe care vrei sa il impartasesti cu oameni dragi. De ce sa nu spuna cu adevarat ceva despre tine? Poate nu toti invitatii cunosc atat mirele cat si mireasa, ca se mai intampla. Noi vrem sa le oferim si acelor oameni sansa de a afla ceva despre povestea lor de dragoste.

Atentia la detalii poate conta pentru anumite persoane – pe aceia ii cautam!

Elena: De ce servicii pot beneficia doi viitori miri care apeleaza la ajutorul tau?

Andra: Noi am incercat sa utilizam 2 concepte diferite. Primul este Save the Date Card – un card in care este o fotografie cu mirii si specificata in clar data nuntii. Acest card ar trebui sa fie o avanpremiera a invitatiei de nunta. De exemplu, mie personal mi se pare foarte util sa stiu cu un an inainte cate nunti o sa am in sezonul viitor si pentru invitati in general e ok sa afle din timp ca in sezonul 2015 spre exemplu, vor fi invitati la atatea nunti. Poate oamenii vor sa se „pregateasca” din timp – cu vestimentatia si de ce nu, o zicem pe aia dreapta, sa-si stranga bani de dar. O vara plina de nunti te poate da peste cap din punct de vedere financiar daca esti luat prin surprindere. Acest concept este foarte utilizat in State, ei obisnuiesc sa dea de veste ca se casatoresc cu mult timp inainte si abia foarte aproape de eveniment trimit invitatiile cu toate detaliile.

Al doilea concept pe care il prezentam noi este Save the Date Story – este mai mult decat o invitatie clasica de nunta. Noi ne folosim de fotografii pentru a transmite o poveste despre cei doi viitori miri. Povestea aceasta se poate baza pe tema nuntii, ca in exemplul acesta, sa scoata in evidenta o pasiune mare a lor, de exemplu Parisul, sau efectiv sa le zica povestea in detaliu.

In plus, am vazut la prietenii nostri cat de mult au fost nevoiti sa alerge sa imparta invitatiile: seara dupa job, weekendurile ocupate, mers la rude in provincie, etc. Ca sa le usuram viata, am gandit o invitatie online, care sa aiba toate informatiile, harta locurilor unde se desfasoara evenimentele si cat de curand – confirmari online. Noi am considerat ca este mult mai elegant sa dai un link personalizat, ca de exemplu www.irinasisorin.com si invitatii tai sa gaseasca toate informatiile acolo, decat sa le scrii pe Facebook si sa le pui JPG-urile cu invitatia atasata.

Mai avem in plan ceva, acum lucram la lansarea pe Site – ne pregatim de sezonul de iarna pentru ca si iarna se intampla muuulte lucruri interesante legate de nunta, o sa vedeti curand!

Interviuri de cariera: Andra Sima

Elena: Nu sunt foarte la curent cu „industria” nuntilor, dar mi se pare ca modelul de comunicare intre miri si nuntasi, propus de voi, a ajuns la un nivel la care creativitatea poate determina anumite persoane sa se razgandeasca in privinta neparticiparii la eveniment. Banuiesc ca nu sunt foarte multi fotografi sau chiar designeri de invitatii de nunta care si-ar petrece atat de mult timp pentru a pune in aplicare un concept diferit de la nunta, la nunta. Cum reusiti sa faceti asta?

Andra: Intai de toate asta este ceea ce ne dorim si noi; sa exista o comunicare intre miri si nuntasi intr-un adevarat sens al cuvantuui. Noi chiar ii sfatuim pe clientii nostri cum sa inmaneze invitatia, ce sa zica, ce atitudine sa aiba pentru ca degeaba ai un produs dragut daca nu il „vinzi” cum trebuie. Speram noi ca toate aceste lucruri sa contribuie la o decizie afirmativa de participare la nunta.

Intr-adevar, ceea ce propunem noi este diferit si tot ce am mai vazut noi personalizat pe aceasta piata cu siguranta nu implica atat de multa fotografie, noi prin asta am vrut sa ne diferentiem. De regula, fotografii nu prea fac din asta un business, dar modul in care noi ne-am impartit responsabilitatile ne ofera posibilitatea de a face asta. Zic eu ca suntem atipici. Am incercat sa fim cat mai nisati si sa oferim ceva ce nu gasesti in alta parte.

Elena: Eu cred ca personalitatea ta se regaseste foarte mult in business. Oricine ar vizualiza profilul tau de Facebook si te-ar cunoaste cat de putin in viata reala ar spune despre tine ca esti „sufletul petrecerii”, tipa de gasca ce nu rateaza niciun moment fun din viata ei. Plus ca pari foarte sociabila! Tocmai de aceea, indraznesc sa intru putin in viata ta personala si, daca esti de acord, sa facem un scurt rezumat al vietii tale, din copilarie, pana la femeia de afaceri de azi. Ce etape crezi ca ar descrie cel mai bine pasiunea pentru afacerea ta?

Andra: Multumesc pentru aprecieri si eu zic la fel despre mine, ca sunt prietenoasa si sociabila, iar prietenii mei ar zice ca sunt „fata cu pozele”! Am o colectie impresionanta de fotografii, inca de cand au aparut aparatele digitale. La mine pe laptop e arhiva de poze a grupului meu de prieteni.

In copilarie am fost indrumata catre tot felul de activitati: muzica, pictura, dans – tot timpul era o activitate care imi umplea programul. Am avut un bun pedagog acasa in persoana mamei mele, care m-a dus peste tot si asa am fost eu invatata de mica sa fiu implicata in cat mai multe procese creative.

In liceu am repus pe picioare echipa de Majorete si acum este ceva incredibil ce au reusit fetele sa faca „in urma mea” cum imi place mie sa zic. Eu sunt in zodia Gemenilor, zodia artistilor si imi place tot ce e frumos si implica creatie.

In tot acest timp mi-a placut fotografia, dar in calitate de amator, fara cine stie ce aparatura performanta. Cand l-am intalnit pe Mihnea, s-a schimbat situatia. Pasiunea pentru fotografie a fost liantul dintre noi. Mi-a fost profesor si m-a invatat foarte multe lucruri, am scapat de vizionarea tutorialelor pe Youtube, pentru ca el mi-a povestit tot ce aveam nevoie sa stiu.

Elena: Crezi ca e usor sa ai un business cand ideea porneste de la o pasiune?

Andra: Long story short – Da, este foarte usor si este si cazul ideal pentru ca totul vine de la sine si nu exista corvoada de „Trebuie sa lucrez azi”. Poti face asta la nesfarsit.

Elena: Ce iti doreai sa devii cand ai inceput facultatea?

Andra: Hmm… chiar in primul an nu stiam exact ce vreau sa devin. Nu cred ca ma gandeam serios la asta. In anul al doilea, in urma experientei Aiesec,  imi doream mult sa lucrez pe HR, sa devin trainer sau sa lucrez pe partea de comunicare organizationala si vreo doi ani cam pe ideile astea am mers.

Elena: Unde va ajunge First Thing peste 5 ani?

Andra: Mai degraba iti pot spune unde sper sa ajunga First Thing intr-un an, doi J. Sper sa ajungem sa producem noi integral invitatiile, sa ne dezvoltam cu aparatura, sa putem face si partea de print tot noi. Vom vedea ce oportunitati vom mai identifica, momentan sper sa fim cat mai cunoscuti pentru serviciul de Save the Date Online – pentru ca asa ceva nu mai exista pe piata din ce am vazut noi si sa avem multi clienti pentru invitatiile din 2015.
Acum avem si un concurs! Oferim 100 de invitatii gratuite unui cuplu care va face nunta anul viitor. Mai multe detalii gasesc pe pagina de Concurs.

Elena: Ce faci in afara businessului?

Andra: Avand in vedere ca am un job full time si in paralel am un mic business de care ma ocup, in ultima vreme timpul liber nu mai este asa de mult. Cand am o seara libera, iesim in gasca sau iesim separat doar fete, calatoresc cat se poate. Acasa ma mai relaxez la documentare, poate un serial si navighez pe net, in scopuri de research. Mi-as dori sa fac miscare mai multa, anul trecut ieseam aproape saptamanal la volei si era foarte tare.

Elena: Ai vreun sfat pentru cei care citesc acest interviu si vor sa devina la randul lor antreprenori?

Andra: Sa inceapa cand mai curand! Sa nu astepte pana la terminarea unui master sau dupa ce ai deja 3-4 ani de experienta in campul muncii. Sa isi gaseasca orice ocupatie, pasiune, skill care poate fi fructificat si sa incearce sa faca un business paralel unui job. Este ideal sa fii propriul tau sef dar ca sa ajungi sa castigi bani frumosi doar din asta trebuie sa treaca cativa ani si cu cat se incepe mai repede cu atat mai bine.

Interviuri de cariera: Andra SimaNu uitati, daca doriti sa impartasiti acest interviu cu prietenii de pe retelele de socializare, va invit sa folositi hashatagul #interviuridecariera.

 

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *