Metoda de a face cafea, de care toată lumea se miră!

Toată lumea pe care am întâlnit-o se miră de metoda mea de a face cafeaua. Știu, e mai ciudat, dar pentru că am citit o curiozitate foarte interesantă despre acest fel de preparare, m-am gândit că ar fi bine să explic mai multora despre ce este vorba.

Sa vă zic, povestea începe acum câțiva ani și se trage din bunici. Mămaia mea, pentru că este o persoană specială, a inventat, probabil fără să știe că exista deja această metodă, sau poate că a împrumutat-o de la bunicul meu, care a fost câțiva ani plecat prin Libia, cafeaua opărită.

Metoda de preparare este foarte veche (nu aș ști să vă spun anii, probabil că de la descoperirea cafelei), dar e foarte simplă.

1. Se pune cafeaua (măcinată – Fortuna verde cum bem noi) și eventual zahărul/coffeeta în ceașcă.
2. Se toarnă apă fiartă peste compoziția din ceașcă.
3. Se amestescă și se lasă puțin să se răcească și zațul să se așeze pe fund.
4. Se bea cu plăcere!

Cum am spus, bunica a reușit să ne lase moștenire, până acum, această metodă ingenioasă pe care noi am considerat-o drept metoda de a nu mai spăla ibricul după.

În fond, așa cum am citit pe Net, nu e chiar pentru a scuti ibricul de o bălăceală, ci pentru a avea un stil de viață sănătos. Iată ce a declarat doctorul nutriționist Alina Jiletcovici pentru Reader’s Digest:

„Cafeaua opărită este mai bună decât cea fiartă. Când încălzești treptat cafeaua, se eliberează doi compuși, gasol și cafestol, care o fac mai bună la gust, dar și mai nesănătoasă”.

Acum, păreri pro cafea opărită nu am mai citit. O fi și invers, habar nu am, dar am vrut să îmi atenționez prietenii, care se tot miră de modul meu de a face cafeaua, că e posibil ca metoda mea să fie bună, zis și mai sănătoasă, decât cea pe care o susțin ei.

Sigur, să nu mai spun că cea făcută în ibric se face în primul rând într-unul din cupru și la foc foarte, foarte mic, așa cum o fac turcii, unii dintre părinții cafelei.

Dacă vă trece prin cap să încercați metoda mea, adică a bunicii mele, veți avea două sau dacă nu, chiar 3 avantaje:

1. Cel mai evident: veți scuti niște apă.
2. Ibricul va fi mereu curat.
3. E mai bine pentru sănătate.
4. (bonus): mie mi se pare la fel de bună ca cea fiartă.

Dacă aveți ceva de comentat, aștept mesajul vostru mai jos!

Sursa foto.

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

9 thoughts on “Metoda de a face cafea, de care toată lumea se miră!

  1. Desi nu sunt o bautoare de cafea, prepar des pentru cei dragi aceasta licoare magica iar metoda prezentata de tine e preferata mea (si a lor).

  2. -da, sa stii ca de foarte mult timp imi fac cafeaua asa.
    1. la birou o fac mult mai rapid
    2. in birou nu am sursa de apă (chiuveta)
    3. imi iese mult mai fain la gust decat cea fiartă.
    4. mai tarziu,(inainte cu 2-3ore de a termina programul), pun o lingurita de cafea peste zaţul ramas si rezultă o cafă mai slăbuţă dar excelentă

  3. -da, sa stii ca de foarte mult timp imi fac cafeaua asa.
    1. la birou o fac mult mai rapid
    2. in birou nu am sursa de apă (chiuveta)
    3. imi iese mult mai
    fain la gust decat cea
    fiartă.
    4. mai tarziu,(inainte cu 2-3ore de a termina
    programul), pun o
    lingurita de cafă
    peste zaţul ramas si
    rezultă o cafea slăbuţă dar excelentă.
    Deci cafeaua
    (opărită) este cea mai bună dupa părerea mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *