Interviu creTzu: dezvaluiri despre „Echilibru 2”

Am hotarat sa readuc la viata rubrica „Playlist de Weekend” si, pentru ca zilele acestea creTzu (Ceilalti) a lansat album nou, nu puteam sa nu va spun despre el. creTzu este un artist pe care il admir foarte mult si caruia ii multumesc pentru aceasta frumoasa discutie.

Va invit sa o cititi si sa ascultati albumul pe fundal! 🙂

Cum a primit lumea pana acum albumul? Am vazut foarte multe share-uri la tine pe Facebook cu diverse comentarii, pozitive in cea mai mare parte.

creTzu: Din fericire sau din pacate „publicul” nostru e foarte targetat. Nu prea dai peste piese de-ale noastre din greseala, de aici si pozitivitatea comentariilor. N-avem strategii de marketing care sa bage pe gat piesele unor oameni care nu vor sa le asculte si de asta n-avem, si probabil nici n-o sa avem niciodata, un numar prea mare de viewuri. Din punctul de vedere al marketingului asta-i o greseala imensa, dar mie-mi place pentru ca reflecta fix adevarul asa cum incerc si cu muzica mea.

“Ceilalti” e dupa mine una dintre trupele de rap care mai crede in Romania, mesajele voastre sunt profund patriotice si cumva faptul ca tu faci parte din aceasta formatiune pro-folclorica, toate mesajele proprii „Ceilalti” au influentat si albumul tau. E adevarat?

creTzu: Ar fi absurd sa nu crezi in Romania asa cum ar fi absurd sa crezi prea mult in ea. „Patriotice” e un pic cam mult spus. Vezi tu, la nivel global, de o vreme, notiunea de „nationalism” e demitizata si aruncata in ridicol iar „nationalistii” sunt asociati cu extremistii. E un motiv clar pentru care se intampla asta. Un om caruia ii pasa de tara lui este o problema pentru firmele care vor s-o exploateze. Noi nu suntem extremisti. Noi suntem niste oameni care vor binele tarii in care traiesc. Eu nu fac parte din nicio formatiune, eu-s doar un baiat care canta despre ce vede in jur atat pe materialele Ceilalti cat si pe cele proprii.

Am observat in versurile tale ca te-au marcat anumite evenimente, ca sa nu le spun fenomene, din Romania ultimilor ani. Spre exemplu, slabele procente de promovabilitate la bac si „mita” luata de profesori. Dor astfel de evenimente, te afecteaza atat de mult ca ai dorit sa le pui in versuri sau ele sunt doar o reflectie a realitatii in care traieste Romania actuala?

creTzu: Orice se intampla in Romania afecteaza toti romanii. Asta ar trebui sa inteleaga oamenii mai bine. E un reflex comunist sa nu te intereseze ce se intampla in jurul tau. Cred ca ai auzit si tu de multe ori de exemplu ca „ce ma intereseaza pe mine ca se scumpeste benzina ca eu n-am masina” sau „si ce daca imi citesc astia e-mailurile ca n-am nimic de ascuns”. Gandirea asta scurta si idioata ne-a adus unde suntem in momentul de fata. Ne lovim zi de zi de probleme si ne plangem, dar nu ne revoltam niciodata impotriva adevaratilor vinovati, ci ne suparam unii pe altii. Asta vor conducatorii, sa ne tina ocupati cu revolte de clasa in timp ce ei fac bani. E normal ca un profesor care n-are ce manca sa nu fie atat de interesat de soarta copilului tau. In ultimii ani s-a lucrat sistematic la distrugerea educatiei si a sanatatii si rezultatele se vad acum. Un popor prost si bolnav e mana cereasca pentru politicieni.

“[…]scriu piese triste”, spui tu intr-o piesa [„Prezent”]. Chiar si cand asterni versuri „in doliu” [figurat vorbind] iti ies foarte bine. Munca ta e remarcabila, o ascult cu placere, dar de „unde atata tristete”?

creTzu: Din realitate. Face parte din noi. Eu-s un om foarte fericit, asta si pentru ca imi descarc nefericirile in piese „ca sa pot zambi in rest”, cum am spus si in continuarea versului. Incerc sa fac muzica pe care mi-ar placea mie s-o ascult si daca vreau chestii fericite nu le-as cauta neaparat in hiphop.

Cred ca nu e piesa care sa nu aclameze o amintire despre tine, cel din copilarie, sau despre prietenii tai si vremurile in care ai trait odata? De ce sunt asa de importante acele vremuri? Transmit ele oare un mesaj pustilor de acum?

creTzu: Nu cred ca exista om care sa nu-si aduca aminte cu nostalgie de copilarie. Atunci nu era frumos dar copii fiind stiam sa transformam orice in bucurie. Asta e secretul si acum doar ca societatea ne vrea maturi, iar maturitatea inseamna munca si rate. Cine stie sa-si pastreze treaz copilul din interior va fi mereu fericit. Nu-s eu in masura sa spun nimic copiilor de acum. Copiii de acum au acces la toata informatia cunoscuta de omenire la un click distanta. Eu doar spun lucruri care m-au atins pe mine, in ideea ca poate mai ating si pe altii si trezesc in ei amintiri. Suntem formati in mare parte din amintiri.

“Cum trebuie sa se adapteze Romania” la vremurile actuale?

creTzu: Punand accent pe sanatate si educatie. Numai asa. E o discutie interminabila. Sistemul educational ar trebui reformat complet. Scoala sa fie un loc in care sa mergi cu placere, sa inveti lucruri relevante, actuale si aplicabile. Profesorii sa nu mai fie ultimii oameni pentru ca in momentul de fata se mai fac profesori doar cei care nu reusesc in alte domenii. Orice alta problema pe care o are Romania se trage de la lipsa de educatie.

Ce te mai motiveaza sa continui cu muzica?

creTzu: Faptul ca-mi place. E cel mai placut hobby pe care-l am. Ma bucura cand oamenii se regasesc in piese, ma bucur cand reusesc sa trezesc emotii de orice fel.

Vrei sa il cumperi? Intra aici.

Astept opiniile voastre si nu uitati ca puteti da mai departe acest interviu folosind hashtagul #playlistdweekend!

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *