O vizită în orașul regal

O vizită în orașul regal

S-a terminat weekendul și avem multe de povestit. Voi începe cu împlinirea unei promisiuni dintr-un post precedent. A avut loc primul vernisaj al Summer Art Salon, evenimentul la care am ocazia să particip în grupul organizatoric. Așa cum o spune și titlul, evenimentul este dedicat artei care îmbracă o formă mai puțin convențională. Prin intermediul Summer Art Salon, dar și al precedentului Spring Art Salon, promovăm conceptul de arta nomadă,  adică ne dorim să populăm cât mai multe spații de întâlnire în zone artistice. După București, vara aceasta am purces și către orașul regal, Sinaia.

summer art salon (1)

Ana Ranete

Sâmbătă, “victima” noastră a fost Vila Camelia. Eu îi spun conac, pentru că aduce ca aspect unei clădiri vechi și pentru că are o intrare impresionantă, inspirată parcă din basmele populare. Curtea este împodobită cu trandafiri de toate culorile, iar fațada abia se vede de florile roșii ale mușcatelor. Tot în spațiul din fața vilei se găsește un spațiu de joacă pentru copii, un foișor și mult spațiu verde în spatele vilei unde poți servi cafeaua de dimineața, privind muntele. Casa arată foarte bine și în interior, iar tablourile aduse de expozanți completează perfect estetica arhitecturală.

Mulți, când le povestesc despre saloane, mă întreabă ce se întâmplă mai exact în cadrul acestora. Luându-ne după semnificația conceptului de artă activă, nomadă lumea prezentă la eveniment se manifestă la fel cum s-ar manifesta dacă în locația respectivă nu ar fi o expoziție de artă. Dat fiind că tablourile nu sunt foarte apropiate și nu încarcă localul, în mod normal nici nu le-ai sesiza. Prin urmare, ca loc de petrecere a vacanței, Vila Camelia rămâne un loc de găzduire atât al oamenilor care vin la Sinaia în concediu, dar și al lucrărilor unor artiști foarte talentați din cadrul Comunității de artă și nu numai.

Spre exemplu, sâmbătă aceasta am avut ocazia să descoperim expozanții, pentru că în cadrul deschiderii am organizat un dialog în care fiecare artist și-a prezentat lucrările. Astfel admiratorii pot cunoaște artiștii și pot sta de vorbă cu fiecare în parte. Ideea centrală a dialogului este de a nu se pierde semnificația spațiului ca loc de întâlnire și cunoaștere. Sinaia ne-a oferit și contextul ideal, mai ales că pentru artiști și însoțitorii lor de la București acest vernisaj a constituit un prilej de călătorie.

Chiar dacă am văzut Sinaia de foarte multe ori, am avut ce să descopăr în weekendul acesta: clădiri noi, priveliști noi, lucrări și artiști noi. Tabloul meu preferat a fost vedeta expoziției: fetița în rochie albastră care deși pare foarte plictisită, în mod ciudat, nu-ți induce aceeași stare. Ba din contră, te înveselește, ducându-ne probabil cu gândul la momentele în care și noi, copii fiind, am trecut prin aceleași stări.

O altă parte importantă a zilei a fost vizita la Casino-ul din Sinaia. Întotdeauna mi-am dorit să îl văd. E feeric, glorios, luxos, culmea – simplu și cumva neuniform. Sunt câteva săli foarte mari, apoi diverse încăperi mai mici, iar fiecare având funcții diverse: cabinete, săli de joc, sala de teatru, sală de conferințe, cafenea, galerie de artă. Și acum există acest mix de funcțiuni. Prima și cea mai mare dintre săli, Sala Oglinzilor e deseori și loc de petrecanie. În timpul vizitei noastre se completa decorul unei nunți. Pe alocuri restaurarea a dat un aspect kitschos arhitecturii interioare, dar se recunoaște doar dacă te uiți foarte atent.

Așa cum se poate vedea în poze, eu m-am simțit foarte bine. Am uitat să vă spun că de curând am descoperit Path. Este genială aplicația. E un fel de forsquare și instagram la un loc. Dacă sunteți fani, aștept un add friend, iar dacă vreți doar să îmi vedeți pozele, am un album și pe facebook. Apropos de albumele de pe facebook, având în vedere că nu mai există aplicație unde să nu poți face o poză și să o pui pe net, mi-am dat seama că nu mai are rost să îți încarci special zeci de poze din excursii pe facebook. Am mai avut odată discuția asta pe blog și eu, spre exemplu, am renunțat de mult să îmi selectez poze ca apoi să le pun pe facebook. E mai ușor să deschid o aplicație și să public de acolo.

Path e genială. Trebuie să încercați!

Dacă vă place conceptul evenimentului și vreți să veniți să vedeți expozițiile de la București, vă așteptăm sâmbătă, pe 13 la Europa Hotel Royale și Galeria Saint Ink. De asemenea, toate lucrările stau în locațiile alese pentru Summer Art Salon, 2 săptămâni. Așa că oriunde vreți, București sau Sinaia, puteți da o fugă să vedeți picturile.

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *