De ce depinde viata unei femei?

De ce depinde viata unei femei?

Citind despre Reyhaneh Jabbari, m-am gandit la faptul ca legatura femeii cu barbatul a fost data sa fie atat de puternica incat viata ei sa depinda aproape in mod exclusiv de momentele pe care le are la un moment dat cu acesta. Si totul porneste de la o simpla jignire, apoi de la o palma, ajungand eventual pana la moarte. Dar oare a devenit normal sa citim ca o femeie a fost spanzurata, pentru ca si-a ucis violatorul in legitima aparare?

La varsta de 19 ani, Reyhaneh Jabbari, o tanara din Iran, ce lucra ca designer interior, este inchisa pentru uciderea cu premeditare a chirurgului de 47 de ani, Morteza Abdolali Sarbandim. Sambata, toata lumea asista la excutarea ei, in ciuda petitiilor si apelurilor internationale adresate tribunalului iranian de a revizui cazul.

Reyhaneh ii adreseaza o ultima scrisoare mamei sale, caruia ii spune ca si-ar dori ca organele ei sa fie donate celor care au nevoie de transplant. O alta dorinta a fost aceea de a fi incinerata, tocmai ca mama ei sa nu aiba un mormant unde sa o planga. La 26 de ani, Reyhaneh Jabbari vorbeste despre moarte ca o modalitate prin care si-ar putea facea ea insasi dreptate in Ceruri. Alaturi de Dumnezeu ea va fi cea care ii va condamna pe acuzatorii sai.

E greu sa iti opresti lacrimile citind ultimele randuri ale unei femei ce se stinge in vazul lumii intregi. Dar la ce bune sunt vaicarelile noastre sau drepturile omului – simple cuvinte asternute pe o hartie cu care sa ne mandrim in fraze pompoase? In realitate, in Iran, au avut loc 369 de executii publice in 2013. Asa ca iata aici un lucru concret.

Cazul lui Reyhaneh Jabbari ne arata ca vietile noastre sunt asemenea unor popice, iar cel ce detine mingea e in control total. Lumea ar trebui sa isi revizuiasca agenda si sa includa ca prioritate de discutie abuzurile aduse femeilor, pentru ca, dupa cum ne demonstreaza Iranul, normalitatea in aceasta tara are un inteles bolnav.

Cititi si:

Voi cum vedeti acest caz?

Sursa foto.

 

Share it!

One thought on “De ce depinde viata unei femei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.