Conchita Wurst: „Bitch, please!”

Daca ar fi sa facem o comparatie intre aparitia Conchitei la Eurovision si a oricaui alt concurent, ca de exemplu Romania, care a venit acolo sa faca un show generalist, bazat pe efecte „miraculoase” si voce puternica, am spune ca Eurovisionul nu mai are aceeasi scena „cuminte” a anilor trecuti, indreptandu-si mesajele, de cativa ani incoace, catre minoritati.

Sigur ca e cool ca a castigat un travestit Eurovisionul. E vorba aici de o imagine globala pe care si-o creeaza Europa la momentul actual. Da, sprijinirea comunitatii gay arata Americii si Rusiei ca Europa nu e inferioara sau mai bine zis indiferenta fenomenului si ca tolernata exista si pe continentul nostru la aproximativ toate nivelurile. Sigur, cantareti gay care si-au facut aparitia in cadrul concursului au existat de mult timp, insa nu a fost nimeni mai spectaculos decat Conchita. Ea sau el e dovada vie ca imaginea conteaza in ziua de azi si ca oamenii au inceput sa se schimbe, mentalitatile, din fericire sau nu, chiar evolueaza.

Drept sa va spun, vazand prima poza cu el, fara sa il fi auzit cantand sau sa aflu cine e, am crezut ca este o femeie care si-a pus barba in mod intentionat pentru a promova dreptul la toleranta. Astazi, am urmarit conferinta de presa la care el a fost invitat, pentru a ma lamuri daca e barbat sau femeie si tot interviul am ramas cu gura cascata. Este intr-adevar o aparitie care deranjeaza fizic, accepti cu dificultate faptul ca exista in realitate un barbat cu corp si figura de femeie.

Si daca tot sunt la capitolul femeie, un jurnalist a intrebat-o direct: „Care sora Kardashian esti?”, iar a raspuns in acelasi mod (comic si direct): „Kim, desigur!”.

Daca aveti rabdarea vizuala de a-i urmari chipul, veti descoperi ca atitudinea ei una care o sa va surprinda. In primul rand, toate gesturile ei spun: „Bitch, please!”. Se vede care are foarte mare incredere in ce a ajuns si ca se simte foarte confortabil cu noua imagine.

Intrebat cum i s-au parut repetitiile, Conchita spune ca a facut la un moment dat o pauza, timp in care a realizat ca Eurovisionul nu mai e un vis, rememorand probabil participarea sa din 2002 la faza nationala, cand nu a trecut mai departe. Iata insa ca doi ani mai tarziu a reusit sa castige unul dintre cele mai puternice, si daca ma intrebati pe mine, mai stereotipe, competitii din lume.

Un jurnalist a si „dat din casa” si a spus ca psibil ca drumul Conchitei sa se opreasca la un Grammy. Sigur, vocal am vazut ca e in stare si posibil sa ajunga acolo, depinde insa de cat de mult o va accepta globul si in special America. Si, ca sa isi dovedeasca admiratia, jurnalistul si-a facut chiar un tricou cu el.

Tricou Conchita Wurst

Ce mi-a mai placut in cadrul conferintei a fost, asa cum am mai spus, atitudinea. Trebuie sa va uitati la fata tipei de la Eurovision cand Conchita vorbeste despre cum arata, despre haine si incaltaminte. De asemenea, unul dintre mesajele spuse de el, pe care eu personal il imbratisez, e acela ca atata timp cat nu ranesti pe mine, poti sa faci ce vrei cu viata ta. As mai adauga eu: astfel incat sa te simti bine in pielea ta. De acord ca in cazul lui e vorba si de o schimbare pentru a atrage atentia, ceea ce face mesajul lui putin ipocrit. Motto-ul sau e, asa cum ma asteptam, un cliseu. Multa lume vrea sa atinga culmi inalte, insa pentru ele exista intotdeauna compromisuri, iar eu le detest.

In concluzie, e foarte greu sa extragi simbolistica aparitiei Conchitei la Eurovision. E poate imaginea unui om atipic ca reuseasca dincolo de barierele sociale. E poate concluzia unui show care s-a emancipat. E poate concluzia noastra, a celor care ramanem cu o impresie anume dupa concurs si e, desigur, concluzia internautilor care au dat drumul internet meme-urilor pe care abia le asteptau.

Sper sa comentam impreuna dupa ce urmariti acest video din cadrul conferintei de presa:

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

2 thoughts on “Conchita Wurst: „Bitch, please!”

  1. Elena, corectează-mă dacă greșesc dar Eurovision este un concurs MUZICAL. Nu este despre sex, toleranță, politici globale și a le spune rușilor că europa este pervertită sexual până la cel mai înalt nivel.
    N-am nicio problemă dacă un travestit a avut cea mai bună melodie din concurs și-a câștigat. dar dacă n-a fost așa și curvul ăla este doar o unealtă politică atunci, da, e nasol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *