Eli Gold e un PR mai bun

PR Daily lansează cititorilor o întrebare la care mi-am dorit să răspund și eu în acest post. Olivia Pope din Scandal reprezintă un model în industria PR? Cum autoarea articolul nu a putut da un răspuns definitiv, a întrebat alți specialiști ce cred despre acest personaj. Opiniile, așa cum era de prevăzut, sunt împărțite. Unii spun că un specialist PR care se ocupă de comunicarea de criză ar trebui să fie la fel de dur și sigur pe sine așa cum este Olivia, alții sunt de părere că acțiunile sale contrazic etica profesională. În definitiv, acest PR e doar un personaj dintr-un serial despre politicieni și nu cred că ar trebui făcută o analiză prea profundă a acțiunii, dar dacă tot a fost lansată provocarea, propun să ne dăm și noi cu părerea.

Replica mea ar fi că Eli Gold e un PR mai bun, punând pe același podium două seriale ficționale, care prezintă în primul plan comunicarea de criză ca specialitate a celor doi PRiști. Primul sezon din Scandal m-a captivat și pe mine așa cum sunt sigură că a captivat mulți PR-iști de la noi. Problema mea cu acest serial a început când povestea de dragoste dintre Olivia Pope și Președintele SUA s-a accentuat. Iubirea asta mi s-a părut că e o slăbiciune mult prea exploatată și care riscă să transforme serialul într-o altă ficțiune ieftină. Speram ca Scandal să rămână un fel de The Mentalist al comunicării de criză, pentru că nu am început să îndrăgesc serialul pentru sentimentele de dragoste ale personajului principal, ci pentru profesionalismul său aproape extremist, ca să nu îi spun suprarealist.

În opoziție se află acest Eli Gold, un tip fermecător în felul lui și un PR în alt serial bun, The Good Wife, unde joacă rolul unui profesionist care îl ajută pe politicianul Peter Florick să câștige două campanii importante. Între cele două campanii electorale conduce departamentul de comunicare de la cabinetul de avocatură Lockhart & Gardner și, ca personajul feminin Olivia Pope, reușește să își găsească și el marea iubire (pentru o femeie mai tânără ca el). Oricât de controversată ar fi viața lui personală, pe plan profesional nu dezamăgește publicul, ca să nu mai spun că acțiunile sale sunt ceva mai realiste decât cele ale Oliviei. Spre exemplu, el nu rezolvă cazurile de omucidere, dar e omniprezent în a reloza orice mică problemă care s-ar transforma într-un adevărat scandal.

Ce e mai interesant în The Good Wife e că Eli Gold se ocupă de cazuri de care vorbea profa de PR la facultate. Spre exemplu, există într-un episod un CEO, clientul lui Eli, care neagă că ar fi produs o brânză toxică pentru copii, în ciuda video-urilor cu copiii care se îmbolnăveau. Sfatul lui Eli pentru acest CEO este să își ceară scuze public și să anunțe că se va ocupa să rezolve problema. Din câte știu eu, e mai bine să îți arăți fața în cazul unei crize decât să negi faptele sau mai rău să nu dai nicio declarație. Exemplele despre cum Eli Gold rezolvă cazuri de PR apar des în serial, în special în primele sezoane. Partea care mă convinge că Eli e un PR mai bun ca Olivia se referă deci la natura cazurilor care se regăsesc și în viața de zi cu zi a unui specialist în comunicare.

Gerri Malcom (EZ Legal PR) prezintă un rezumat al strategiilor lui Eli într-un articol dedicat, aici.

În concluzie, ambele seriale sunt interesante și ambele evidențiază profesionalismul cu care ar trebui tratată această profesie. Oricine ar vrea să fie PR cred că ar putea împrumuta de la Olivia tăria de caracter și felul spontan în care ia anumite decizii. Cred că în meseria asta trebuie să fii tot timpul la curent cu se întâmplă cu clientul tău și tocmai pentru asta e de apreciat Eli Gold pe care îl consider un freak al detaliilor.  

Sunt curioasă, ce părere aveți voi despre cele două personaje? Dacă mai aveți vreo recomandare de serial cu același subiect, abia aștept să citesc despre el/ele în comentarii sau pe Facebook. 🙂

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

One thought on “Eli Gold e un PR mai bun

  1. Pingback: Twitter –oglinda personala a actorului? | Elena Pelmus-PR si timp liber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *