AMC: Breaking Bad (2008)

Un alt serial genial, „Breaking Bad”. Povestea, pe scurt, un profesor de chimie află că e bolnav de cancer pulmonar. Ştiind că mai are puţin timp din viaţă, se transformă dintr-un soţ domesticit într-un producător şi traficant de droguri, amfetamină, mai exact. Când vede în asta o oportunitate imensă de a face bani, hotărăşte să accepte tratamentul cu chimo, la insistenţele familiei. Partenerul lui e un fost elev pe care l-a lăsat corigent la chimie, dar care, acum, în breaslă, produce la rândul lui amfetamină, să-i zicem „de proastă calitate”. Aflat şi el la ananghie, Jesse Pinkman un drogat, un aşa zis băiat de cartier, acest „prost să fii, noroc să ai”, acceptă colaborarea cu profu. De la vorbe până la fapte e o cale lungă, dar una extrem de amuzantă, întrucât majoritatea peripeţiilor sunt cauzate chiar de ei. La care se adaugă şi apariţia unor personaje, atât bune cât şi rele, ce nu le fac nicidecum viaţa mai uşuoară.

Locaţia îţi dă fiori. New Mexico, undeva la periferie, americani şi mexicani laolaltă. Accentul pus pe scene de familie. Constanţa micului dejun care te atenţionează de schimbările ce au loc în cadrul familiei. Casele exploatate de camerele de filmat. Pustiul ca spaţiu de joacă pentru copii, locul perfect pentru fabricarea drogurilor şi teren minat pentru poliţişti. Timpul pare că are o singură axă: viitorul sau o liniuţă de amfetamină trasă pe nas. Realismul nu e o „caterincă” a consumului de droguri, ci o ecuaţie extrem de simplă între viaţă şi moarte, doar că se pune o întrebare: tu ce alegi?

Breaking Bad” nominalizat la Golden Globe se difuzează pe AMCtv alături de „Mad Men”, „The Killing”, două westernuri, „Broken Tail” şi „Hell on Wheels”, urmate de „The Walking Dead”, „Rubicon” şi „The Prisoner”. În afară de primele două, restul sunt destul de noi şi toate „de văzut”. „The Killing” îl urmăresc, aştept sezonul 2 şi încă nu am văzut „Mad Men”, spre ruşinea mea. Intenţionez să mă uit la „Hell on Wheels”„The Walking Dead” şi „The Prisoner”, pentru că îmi plac bătrânii din seriale, mai ales dacă sunt de tipul foarte bogaţi sau mafioţi. Sloganul celor de la AMC, îmi place foarte mult, defineşte genul meu de seriale: Story matters here. Şi nu ezitaţi să le vizitaţi site-ul, este foarte bine organizat. Ei transmit şi serialele astea online, doar că la noi în ţară nu se pot vedea, din păcate.

Sper că v-am convins cu „Breaking Bad”. Ca un ultim pont, o să râdeţi la greu şi pentru cei care cred că drogurile sunt cool, veţi vedea aici de ce nu e tocmai aşa. Că tot am vorbit de sloganuri, cred că cel mai potrivit pentru „Breaking Bad” ar fi: Nu încercaţi aşa ceva, acasă!

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *