Ieri, în jurul orei 3, așteptam metroul pe peron la Unirii și îi studiam pe studenții care se fâțâiau de colo-colo. Mă uitam ușor îngrijorată nu pentru că par a fi mai preocupați de îmbrăcămintea pe care și-au ales-o pentru deschiderea facultății sau pentru că nu am văzut vreunul cu o carte în mână, ci pentru că studenții de azi par total dezinteresate de viitorul lor.
În cei 3 ani de facultate am înțeles că până la urmă nu contează ce profil ai terminat sau cu ce medie. Contează să fi explorat cât mai mult în afara facultății. Odată l-am întrebat pe tata cu ce l-a ajutat armata. Primul lucru a fost să își dea seamă câți proști și leneși există doar într-o mică parte din România. Apoi să își confirme anumite abilități, iar pentru cei care au venit acolo bătuți în cap, crezându-se buricul pământului sau total aerieni, armata i-a învățat că cele mai banale sarcini, executate corect, pot spune multe despre un om.
Așa e și în facultate. Sigur, trebuie să treci de examenul X și Y, dar nu trebuie să ignori orice posibilitate apare. Eu am împodobit brăduți în companii și am făcut colete cu pampersi în primele ore de practică. Am fost promoter în Carrefour și am făcut multe alte joburi mărunte pe care nici eu nu le mai țin minte. Și, cel mai important, am trecut prin câteva ONG-uri, unde am putut să pun în practică ceea ce îmi povesteau profesorii în zecile de ore.
De asemenea, consider că oricine are 20 de ani e îndreptățit să nu se gândească prea mult la CINE vrea să fie. În contextul de azi, în care joburile se schimbă atât de des, termenul de carieră apare demodat în peisaj. Ca să nu mai spun de posibilitatea la îndemână de a o lua cu totul de la capăt în altă țară. Spre exemplu, pentru unii dintre prietenii mei, Londra a părut o soluție viabilă și încă este. Si pana la urma, ce e rău în a experimenta viața într-o țară străină câțiva ani?
Pentru mine, astăzi nu mai e vorba despre CINE ai vrea să fii, ci despre CUM te simți acolo unde ești. Viața poate fi extrem de surprinzătoare, așa că dacă promoțiile noi ar trebui să facă un curs anume la ora actuală, acela ar porni de la premisa următoare: cât de maleabil poți să fii într-o societate care se schimbă atât de repede?