Am descoperit recent site-ul iquitsugar.com si imi place extrem de mult! Eu insami sustin reducerea consumului de zahar si ma bucur ca exista inca o sursa de inspiratie pentru problema aceasta, dincolo de sfaturile pe care le primim de la antrenorii de fitness sau nutritionisti. Unul dintre articolele de pe acest site vorbeste despre cum am ajuns la nivelul in care oamenii incep sa constientizeze pericolul la care se expun consumand zahar.
Urmeaza acum un drum lung de la constientizare pana la renuntarea efectiva. Stiu ca e foarte greu, dar deloc imposibil. Eu insami am renuntat la zaharul din cafea, ceai si nu mai beau sucuri de mai bine de 6 luni. Acum nu imi dau seama daca am facut ceva bun pentru organism, dar stiu ca nu mai sunt atat de dependenta de dulciuri si rareori imi cumpar ceva dulce de la supermarket. Consum inca destul de multa paine (in special dimineata) si prajituri de casa pe care le fac chiar eu. Mi-as dori ca incet, incet sa renunt si la paine sau macar la cea alba.
Tot conform articolului, se pare ca tara care sta cel mai bine la capitolul „renuntarea la zahar” e Australia. Per ansamblu, harta renuntarii la zahar arata foarte bine si cred ca din ce in ce mai multa lume va imbratisa acest obicei. Inca mai trebuie lucrat la mentalitatea „cola light”, pentru ca desi consumul ridiciat al bauturii arata ca lumea isi da seama de pericolul la care se expune, nu e dispusa sa renunta de tot la ea. De asemenea, oamenii consuma apa cu aroma – un obicei pe care chiar nu il inteleg. Astfel de bauturi se pot prepara acasa cu tot felul de fructe naturale.
Ca tot vorbeam de harta….
Ma bucur ca prietenul meu imi urmeaza exemplul si ma bucur sa aud parinti care nu le ofera zahar copiilor lor de la varste fragede. E un semn bun ca am inceput sa invatam sa facem bine celor din jurul nostru. Si eu am preluat acest obicei de la cineva care a trecut de la a incerca toate dulciurile nou-aparute pe piata la a renunta de TOT la zahar.
Pe aceeasi tema a vorbit si John Oliver. Puteti sa il ascultati aici
Absolut de acord! Atâta vreme cât pot înlocui zahărul cu altceva, o fac cu mare plăcere!
Perfect! 😀
Cu cât mai puțin zahăr, cu atât mai sănătos! La nevoie, folosesc miere – unde se poate, unde nu… ata ete! Merge și fără!
A, și nu sunt nici pentru surogate „la modă”, care promit tot soiul de similitudini cu zahărul, dar că ar fi „mai sănătoase”…
Perfect! 😀
Eu nu prea le cumpar alor mei dulciuri. Prefer sa le fac eu deserturi sanatoase, cu inlocuitori naturali. Am gasit un articol care prezinta doza zilnica recomandata de zahar. Ce parere aveti de ea? Merci. https://mereularegim.wordpress.com/2016/02/05/doza-zilnica-de-zahar-recomandata-pentru-copii-si-adulti/
Eu am renuntat la zahar deoarece mi-am psopus sa urmez o cura de detoxifiere inaintea procesului de slabire. Iata motivele pentru care am recurs la acest lucru https://mereularegim.wordpress.com/2016/06/14/de-ce-trebuie-sa-alegem-detoxifierea/