A treia excursie in Vama: ce am facut, mi-a placut si am invatat

A treia excursie in Vama: ce am facut, mi-a placut si am invatat

Cred ca orice vacanta trebuie sa ne invete ceva. Asteptam cu prea multa nerabdare sa ne luam cateva zile de vacanta, incat fiecare experienta departe de casa trebuie sa insemne ceva. Si, de cele mai multe ori, calatoriile oricat de scurte sau lungi ar fi capata o semnificatie aparte pentru noi. De cate ori am fost plecata prin tara, m-am intors cu o povestire pe blog, asa ca astazi va spun ce am invatat din cea de-a treia excursie de 1 Mai in Vama Veche.

Orice calatorie e in primul rand o descoperire de sine. Sa ma iertati pentru formularea cliseistica din simplul motiv ca spune adevarul. In Jurnal din Sibiu va spuneam ca in vacante esti cumva altcineva sau poate ca esti acelasi, doar ca mai fericit si mult mai dezinvolt. Ei, imaginati-va ca Vama e un fel de paradis al dezinvolturii – sau cel putin asa il vad eu, locul in care uiti de tine cel crispat, frustrat si vesnic preocupat sa termine de lucru, de facut curat, de gatit, de facut teme, de nascocit idei sau mai nou de rasfoit newsfeedul de la facebook.

Tin minte ca prima excursie in Vama a fost ca a oricarui vamaiot boboc (chiar si cel de acum): betie, frig, inconstienta. Da, stiu ca de unde cititi voi acest text descrierea poate suna usor dezolant. Nu a fost deloc asa, pentru ca Vama este de fapt realitatea omului care, indiferent de varsta, se simte pur si simplu liber. Pentru mine, Vama e un bun exercitiu psihic. Stiu ca aici pot sa fiu acel altcineva pe care il prefer in locul omului cotidian din mine care traieste constant cu o frica si una chiar comuna: teama de a se face de ras.

A doua excursie a insemnat prietenie si umor. Apoi, stiti si voi momentul ala in care te asezi in cerc pe nisip cu o sticla de vodca in mijloc (si nu numai). V-am mai povestit de excursiile mele cu Claudia. A fost vreuna plictisitoare?

Acum, am invatat ca iubirea si libertatea nu se contrazic. In Vama e loc pentru toti, chiar si pentru aceia care vin la mare cu cortul si care intr-o dimineata de iti ingheata dintii servesc micul dejun exact asa ca la mama acasa. In Vama, seara ii transforma pe toti. Noi am alergat dintr-un loc in altul. Ba la Stuf, ba la un foc de tabara, ba la un magazin de bauturi, ba la o hamsie si apoi iar la un dans pe plaja. Am fost mai imbracati ca in cea mai geroasa zi de iarna, dar aveam nisip sub picioare si asta a fost de ajuns.

In concluzie, Vama te invata sa apreciezi lucrurile simple, sa admiri personalitatile complexe, sa intelegi privirile nebune si sa canti cat poti de tare. Sa vorbesti cu oricine, sa dansezi cu oricine se nimereste langa tine si sa te afisezi cu tine. Sa respecti cine esti si sa te simti liber.

Cat despre unde am stat, cea mai ieftina solutie de cazare este cortul, mai ales daca e al tau sau imprumutat sau au altii cu care vii la mare. Noi am stat in campingul Sandalandala si dupa mine e foarte ok. Daca nu preferati sa stati intr-un loc prea mult si ajungeti in Vama cu masina, va recomand sa dati o fuga si pana la bulgari. Pe noi ne-a costat vinieta 30 de lei si am cumparat-o imediat, dupa ce am trecut de vama, de la un ghiseu la care sta un ofiter bulgar. Apoi am tot mers cu masina pana la Balcic, Albena si Nisipurile de Aur. Drumul e suficient de spectaculos pentru cine merge prima data.

Voi ce ati facut de 1 Mai?

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

2 thoughts on “A treia excursie in Vama: ce am facut, mi-a placut si am invatat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *