Vizita la Jilava

vizita la jilava

În această dimineaţă am fost la vernisajul expoziţiei „Încheierea cursului„, în cadrul Penitenciarului Jilava, alături de Asociaţia „Bucureştiul meu drag„. Pe lângă expoziţia care ne-a uimit pe toţi, cei prezenţi, de la directoare, la fotografi, deţinuţi, organizatori, etc., azi a fost prima mea vizită la o închisoare.

Cei de vârsta mea şi aici mă refer la mucoşii care încă sunt crescuţi de mămică, ne uităm foarte mult la filme, astfel că imaginea noastră asupra închisorilor şi deţinuţilor provine în mare parte de acolo, restul e imaginaţia fiecăruia. În realitatea românească închisorile nu sunt chiar aşa de „periculoase”. E adevărat că se mai bat între ei, doar nu pentru cuminţenie au ajuns acolo, dar cei mai mulţi au ce face, chit că se uită toată ziua la tv. E impresionată curtea penitenciarului pe care nu am avut voie să o fotografiem. Fiecare piatră-ornament a suferit modificări coloristice. Mai mult decât atât, vezi graffiti peste tot. Mi-a rămas în minte desenul celor de pe afişul filmului „Eu când vreau să fluier, fluier„.

După expoziţie am vizitat Fortul 13. Lecţia de istorie am primit-o de la un tânăr poliţist, foarte popular de felul lui. Ne-a vorbit, citez „sincer” şi pe înţelesul tuturor despre Fort. Şi pentru că poliţistul a fost simpatic, aş vrea să daţi LIKE la pagina de facebook: Fortul 13 Jilava, unde puteţi citi destule lucruri interesante despre Fort şi unde puteţi vedea poze de la Fortul din Sighet, acum muzeu. Nu aş vrea să mai adug informaţii despre ce înseamnă Fortul 13, pentru că aş spune-o prost. Important e că am fost acolo, acum ştiu ce am de citit şi văzut, dar mai ales am o altă perspectivă asupra unei închisori din România.

Dacă vreţi să vedeţi poze adevărate, puteţi intra pe www.oraşul.ro şi să nu uitaţi de pagina de facebook a Fortului!

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

One thought on “Vizita la Jilava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *