Cum vor vota femeile din Romania?

Evit sa abordez probleme politice pe acest blog, pentru ca la drept vorbind nu ma pasioneaza domeniul si nu sunt competenta sa vorbesc despre astfel de subiecte. Cu toate acestea, de curand am citit un articol in numarul de iunie al revistei Sinteza care se numea “Cum voteaza femeile din Romania?”. Pornind de la analiza facuta de Barbu Mateescu va propun sa ne punem si noi intrebarea: Cum vor vota acum romancele cu 2 femei aflate in competitia pentru functia de prim om in stat?

In Europa, din care excludem pentru putin Romania, inca din anii ’70 se observa o tendinta a femeilor de a vota mai mult pentru candidatii de dreapta decat pentru cei de stanga. Sigur ca istoria demonstreaza faptul ca odata cu trecerea timpului si interventia fenomenelor precum schimbarea statutului economic al femeilor si miscarile ecologice si feministe a avut loc o schimbare radicala a opiniilor, femeile votand si pentru stanga. In spatiul american, Barack Obama este poate exemplul cel mai concludent al felului de a vota al femeilor. Barbu Mateescu ne spune ca victoria acestui presedinte se datoreaza in special femeilor necasatorite care au votat Partidul Democrat, confirmand din nou teoria ca nu multe s-au schimbat in mentalitatea femeilor din intreaga lume.

Reintorcandu-ne la Romania si luand in considerare faptul ca iesirea din comunism ne ofera posibilitatea de a monitoriza acest “gender gap” care plana asupra statelor vestice de foarte multi ani inaintea noastra, ne punem o noua intrebare: Ce cautau femeile in discursul unui candidat care urma sa conduca o micro-lume dezorientata ca cea romaneasca?

1996. Daca inainte cu un an de alegerile prezidentiale, femeile nu stiau cu cine sa voteze, aproape de momentul alegerilor, procentul acestora era unul apropiat de cel al barbatilor. Va reamintesc candidatii de atunci: Emil Constantinescu, Petre Roman si Ion Iliescu. In final, stim cine a iesit, dar stiti cu cine au votat femeile? Petre Roman. Glumind putin asupra candidaturii unuia dintre cei mai doriti politicieni ai anilor ’90 din Romania, nu stiu cate femei au mers la vot doar pentru ca Petre Roman devenise barbatul perfect pentru foarte multe dintre reprezentantele sexului frumos, cert este ca discursul sau era unul orientat spre imbunatatirea statului economic al familiei, iar femeile care l-au votat erau destul de destepte. Iliescu se dovedise deja un incompetent, iar Constantinescu provenea „dintr-un strat social nefamiliar”, asa cum spune autorul articolului din SINTEZA.

2000. Aici intra in schema Corneliu Vadim Tudor care, dupa cum isi construise discursurile, era clar un extremist pentru femei, asa ca nici gand sa il voteze. E si evident de ce au ales asa. Probabil ca toti romanii isi doreau stabilitate si un stil de viata apropiat celui din vest in care domnea ordinea, nu un regim caracterizat prin violenta, precum isi imagina Vadim viitorul tarii noastre.

2005. Din acest an prezenta la vot a femeilor scade din ce in ce mai mult. Cu toate acestea, chiar femeile in numar mic ce se prezinta la urne spun inca o data nu extremismului atunci cand Gigi Becali candideaza la Presedintie.

Situatia politica din acest moment a Romaniei este foarte interesanta, pentru ca in schema de mai sus nu am vazut printre candidati o femeie. Dupa doar 25 de ani de cand traim intr-o asa-zisa democratie sau tara in tranzitie, cum vreti sa ii spuneti, consider ca media in general ar trebui sa acorde o importanta si mai mare celor doua doamne care participa anul acesta la functia de Presedinte.

Indiferent de backgroundul lor politic, faptul ca aceste 2 femei au reusit sa se desprinda de sub aripile patriarhatului politic pentru a ajunge in cea mai mare functie in stat, mi se pare un gest de laudat. Ca mine, multe alte femei sunt sigure ca va mai trece poate foarte mult timp pana a i se da o sansa unei femei de a deveni Presedinte. Eu insa sunt increzatoare si, desi nu sunt o feminista convinsa, dar stiu sa apreciez efortul femeilor de a se zbate pentru ce vor, le voi sustine pe cele doua doamne.

Electoratul in momentul de fata este foarte confuz. Nici eu nu stiu sigur pe cine sa votez. Sper ca pana la alegeri sa ma hotarasc, sa cred in votul meu si sper ca procentul femeilor care vor merge la vot anul acesta sa fie mai mare datorita Elenei Udrea si Monicai Macovei.

Referinta: „Cum voteaza femeile din Romania?”, articol scris de Barbu Mateescu in nr. 5, iunie 2014, SINTEZA. 

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

One thought on “Cum vor vota femeile din Romania?

  1. Pingback: Puterea feminina la vot | Elena Pelmus Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *