Am revenit in Ardeal pentru Sighisoara si Paltinis

Am revenit in Ardeal pentru Sighisoara si Paltinis

Cand am fost in Sibiu, vara trecuta, am invatat ca cele mai frumoase vacante sunt cele pe care nu le planuiesti de foarte de mult. Toata ideea de calatorie se afla in momentul de fata in stadiul spontaneitatii si totul depinde de locurile disponibile pe care ni le arata sfantul booking.com. Acum am invatat ca daca soarta tine cu tine si gasesti cazare decenta, sa ramai in locul ala pana cand te-ai saturat de el.

Ca sa fiu sincera, invatamintele pe care locurile vizitate in aceasta iarna mi le-au oferit, au iesit la iveala tot in Sibiu. Orasul imi era atat de familiar ca mi-as fi dorit sa raman din nou acolo. Am plecat insa spre Sighisoara de care deja mi s-a facut dor. Vedeti voi, spontaneitatea nu e prea buna cand ai atatea de vazut, asa ca am inceput sa umblam haotic pe langa zidurile vechi, in cautarea unei povesti, a unei figuri legendare…

Cele mai dure intrebari sunt cele de la prietenii de acasa care au mai vizitat Sighisoara: „ati vazut aia?”, „ati facut aia?”. Daca fiecare intrebare se termina cu datul din umeri, e clar ca nu esti deloc un turist adevarat. Unde e harta, unde e oboseala de la mersul pe jos si unde sunt sutele de poze din fiecare camaruta pe care o zareste Razvan si magicul lui telefon Samsung? Timpul nu ne-a fost prieten. Noaptea ne-a prins pana la urma facand un selfie cu maretul Vlad Tepes, jucand biliard si uitandu-ne cum ninge. Ca-n povesti, ce sa mai!

A photo posted by Elena (@elenapelmus) on

Daca tot am plecat la drum ca sa nu se saturam de nimic, urmatoarea destinatie a fost Gura Raului, in judetul Sibiu. Cel putin aici ne-am saturat de albul din jurul nostru. De cum am ajuns voiam sa imi iau sania si problemele la o plimbare pe ulitele satului. Au ceva aparte ardelenii astia. Pastreaza traditiile cu o asa o strictete ca parca iti este rusine sa le privesti darurirea.  Stiti cum e sa te plimbi cu masina prin locuri pe care nu le cunosti? Ei bine, asa a fost de distractiva prima noastra seara acolo. Intr-un final ne-am adus si noi aminte de traditiile noastre si am inchinat o bere, la un gratar, in numele unui Stefan din grup.

A trebuit sa merg vreo 300 de kilometri si sa implinesc 25 de ani ca sa imi spun pentru prima data skiurile in picioare. La Paltinis am invatat prima lectie de ski: daca vezi ca prinzi viteza, incerci pe loc sa atingi zapada cu fundul. Apoi, faci singurul lucru pentru supravietuire: iti dai skiurile jos si repeti miscarea asta de cate ori ai curajul. Dupa vreo ora abia m-am obisnuit cu skiurile in picioare si sa cobor fara sa mai cad. Intre timp, pe partie, grupa mica facea curse de sus.

Dintre toate partiile pe care le cunosc, cea de la Paltinis mi s-a parut prietenoasa pentru cei care vor sa invete sa skieze. Imi doresc sa reiau nebunia pe Valea Prahovei in ianuarie sau februarie, asa ca astept orice sfat de la voi.

Cetatea Rupea 🙂 #romania #happy #instaphoto

A photo posted by Elena (@elenapelmus) on

Peisajele care ne-au intampinat pe drumul de la Gura Raului la Paltinis sunt marturii ale unei frumuseti ascunse. Romania are multe din astea. Comunistii au vrut sa distruga una din Brasov – Cetatea Rupea. Pentru ei, bazaltul era mai important ca semnificatia istorica a zonei. Bine ca nu au reusit, pentru ca e minunat sa stii ca te afli intr-una dintre cele mai vechi cetati din tara.

Regret faptul ca nu am explorat si mai mult zona. As fi vrut sa ajung in Biertan si sa stau mai mult in Sighisioara. La Gura Raului sper sa revin pentru mirosul de flori de salcami. Cat despre Sibiu, orasul ramane o referinta pentru vacantele de neuitat.

A photo posted by Elena (@elenapelmus) on


 Voi ce ati vizitat in vacanta aceasta?

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *