Game of Thrones, un serial de milioane de torrents

Game of Thrones, un serial de milioane de torrenti

Traian Brad ofera un titlu de exceptie articolului din SINTEZA (nr. 5, iunie 2014) unde vorbeste despre nivelul de piraterie la care a ajuns unul dintre cele mai urmarite seriale la ora actuala – Game of Thrones (GoT). Cu 5.900.000 descarcari online (date oferite de TorrentFreaks), GoT se poate numi, conform lui T. Brad,  “Game of Torrents”. Ceea ce e si mai interesant, oameni aflati la conducerea HBO sustin ca acest numar mare de descarcari ilegale reprezinta de fapt un compliment adus echipei serialului.

Ca mine, foarte multi oameni stiu ca se pirateaza mult, insa nu foarte multi stiu ca acest lucru e in folosul producatorilor si nu doar ca un gest de flatare, ci ca o modalitate de finantare. Traian Brad ajunge la concluzia in articolul sau ca atunci cand faci un produs de calitate, asteptarile sunt surprinzatoare, adica oamenii iti vor cumpara serialul, chiar daca l-au vazut poate pe net gratuit cu cateva zile inainte.

Un exemplu care valideaza aceasta teorie este serialul “Arrested Development” care a fost transmis de Netflix, iar abonatii sai au fost cei mai multi dintre utilizatorii frecventi ai site-urilor de torrente in incercarea de a descarca episoadele serialului indragit. Prin urmare, e imposibil de identificat ce vor oamenii de fapt: vor sa aiba constiinta curata, platind pentru continut legal, la un pret acceptabil sau vor sa nu plateasca pentru continut online, dar din cand in cand sa aduca o contributie financiara prin plata unor dvd-uri, asa-zis  de “colectie”?

GoT iese oricum invingator prin piraterie, marketing, publicitate, intr-un cuvant prin popularitate. Ca sa va faceti o idee, Traian Brad ne ofera si anumite date legate de abonamentele HBO ce explica de ce canalul nu doreste sa vanda produsul si altor distribuitori ca Netflix (unde abonamentele sunt mai ieftine). In SUA, spune el, pretul unui abonament este intr e15-25 dolari. Daca se adauga si faptul ca un abonament se face pe o perioada de 6-12 luni, atunci per episod s-ar ajunge la suma de 40-120 de dolari.

Multe date interesante se gasesc in acest articol, cum ar fi acela ca printre primele seriale aflate in clasamentul TorrentFreaks se numara deloc surprinzator „Breaking Bad” si „The Walking Dead”.

GoT este una dintre saga-urile pe care le urmaresc obsesiv si asta pentru ca imi da senzatia ca are ceva aparte fata de alte fantezii aparute pana acum. Asa cum am tot precizat pe acest blog, apreciez mult eforturile echipei pentru a realiza acest film si da… ar merita un Emmy pentru asta!

Sursa foto.

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *