Ce gandeste Duhoare?

Dupa Margaery Tyrell, un alt personaj mi-a atras atentia in Game of Thrones. La prima vedere ai spune ca Theon Greyjoy este un personaj lipsit de importanta sau mai putin apreciat decat Arya Stark sau Tyron Lannister, spre exemplu. Eu cred ca tocmai personajele acestea secundare ajuta autorul, respectiv regizorul sa construiasca solid actiunea. Ca mai toate personajele, si Theon a evoluat sau mai bine zis involuat pe parcursul naratiunii, ajungand rau, dar in viata in ultima carte pe piata din seria “Cantec de Gheata si Foc”.

Pentru mine, cititoarea, serialul a dat spoilere! La un moment dat, chiar in episodul in care apare pentru prima data Theon, mi-am dat seama ca producatorii serialului au imbinat din punct de vedere cronologic actiunea din “Festinul ciorilor”si “Dansul dragonilor”. Martin, in carte, are ca reper principal spatiul si nu timpul, tocmai de aceea am ajuns sa vad in serial anumite scene la care eu inca nu am ajuns cu lectura.

Din fericire, am reusit sa citesc primul capitol despre „noul” Theon, observand bineinteles primele diferente serial-carte. Nu as vrea sa ma concentrez pe diferente, pentru ca in serial au fost si vor mai fi foarte multe reinterepretari ale actiunii initiale din carte, iar discutia s-ar prelungi necontenit. Vreau doar sa punctez faptul ca lui Theon i se spune „Duhoare” si ca scena in care Martin ni-l readuce in atentie pe acest personaj este una care ar fi provocat foarte multa scarba.

Dincolo de starea jalnica descrisa cam la fel in ambele produse, vazandu-l pe Theon in aceasta involutie a lui (care pe drept si-a meritat-o), nu am putut sa nu ma intreb (poate si unii dintre voi ati avut aceeasi curiozitate) ce gandeste „Duhoarea”? Theon e chiar nebun sau in sinea lui isi analizeaza foarte bine situatia? In serial, nu ai spune ca e lucid dupa scena in care sora sa incearca sa-l elibereze. Insa jocul lui Alfie Allen (Greyjoy) da pe alocuri de inteles ca intr-o zi va putea sa scape de stapanul Ramsay Snow.

In carte totul este, bineinteles, mult mai explicit. Desi este la fel de fricos, pot sa va spun ca Theon e destul de constient de ce i se intampla si toata atitudinea lui este una de fatada. Farmecul lecturii este ca poti intra cu adevarat in pielea personajului, putand sa empatizezi cu el, chiar si cu Theon care nu a fost de la inceput un personaj foarte placut.

Asa cum am spus, inca sunt la inceputul relatiei „demente” intre Ramsay si Theon. Sunt foarte curioasa de ce o sa se intample in continuare si cu toate ca a facut destule nebunii pentru a o lua razna si a trai mizerabil, ma astept ca Theon sa renasca intr-un fel. Ramane sa vedem cum anume…

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *