De la clișeu la genial

Judecând după numărul serialelor la care mă uit, s-ar zice că am prea mult timp liber și, ce-i drept, cam așa este. În schimb, mă gândesc, și dacă nu aș avea timp decât pentru odihnă, tot m-aș uita la o parte din ele, pentru că am reușit cumva să îmi fac o selecție a serialelor geniale care merită toată atenția mea. Interesant e că audiențele demonstrează cât de bune sunt. The Walking Dead, The Good Wife, Breaking Bad, Game of Thrones sunt doar câteva exemple.

Cu un serial însă am uitat să mă laud. Am povestit câte puțin despre el prietenilor mei când venea vorba de viciile noastre cinematografice. American Horror Story (AHS) este după mine cel mai bun serial din seria horror care o să existe vreodată și spun asta cu teama de a enerva fanii serialului The Walking Dead, care și mie îmi place extrem de mult.

Sunt anumite producții precum Breaking Bad și inclusiv The Walking Dead care și-au cunoscut popularitatea abia după primul sezon când lumea a început să guste subiectul. Cred că pe același principiu funcționează și popularitatea AHS. Ceea ce mă uimește însă la AHS este măiestria cu care sunt puse în scenă subiecte banale. Sigur că despre fantome și nebuni mutilați s-au tot făcut filme. De ce ai mai vrea să îți supra-saturezi audiența cu aceleași teme învechite? În orice caz, creatorii serialului vor să ne transmită un mesaj destul de clar: nu există nimic ce nu poate fi remodelat și reinterpretat după imaginația omului.

AHS este lăudat și de alții mai ales în privința castingului. Tendința sezoanelor, din câte am observat și eu, este aceea de a umple scena cu personaje feminine, puternice și interpretate de actrițe superbe. Jessica Lange apare în ambele 3 sezoane și, recunosc, e cam ciudat să o vezi transformându-se în tot felul de personaje (de la fantomă, la stareță și apoi la vrăjitoare). Sarah Paulson este o prezență agreabilă și chiar dacă îți dă senzația că mai îndulcește serialul, femeia tot din categoria nenorocitelor face parte. Taissa Farmiga este personajul nou în jurul căruia descoperim cu timiditate acțiunea vrăjitoarelor din noul sezon. La polul opus, semi-maleficul, cum îmi place să caracterizez persoanele complexate din filmele horror, se află Kathy Bates, care evident completează haosul serialului, aducându-i acel farmec al povestirilor legendare despre vrăjitoare.

Culmea e că serialul nu își pierde din audiența masculină din moment ce a ajuns la ratingul acela mare de pe IMDB. Așa că suspansul e gustat la propriu în toate formele lui. Mitul, pentru că el stă la baza tuturor sezoanelor, pornește de data aceasta de la o vrăjitoare înstărită ce își folosea sclavii, toți negrii și mutilați în fanteziile ei vrăjitorești. Un exemplu e că folosea o loțiune pentru menținerea tinereții pielii din pancreasul acestor negrii și din sânge cu care se ungea pe față. Tot din categoria maleficului și un alt personaj interesant este soția unuia dintre sclavi, de asemenea vrăjitoare, care lucrează și ea pentru ceva, dar nu m-am prins pentru ce mai exact.

Ideea generală a AHS este să îți ofere pe rând, câte un episod dintr-o lungă serie de coșmaruri și, ca în toate coșmarurile pe care le avem, acțiunea la care asiști se întâmplă haotic în așa fel încât la final de sezon vrei să îl mai vezi o dată.

Dacă ți-a plăcut articolul, m-aș bucura să-i dai un share!

2 thoughts on “De la clișeu la genial

  1. Pingback: Va fi circ în noul sezon "American Horror Story" | Elena Pelmuș-PR şi timp liber

  2. Pingback: Jessica Lange canta ca o adevarata diva! | Elena Pelmus Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *